back to top

DANAS će se potpisati sporazumi s načelnicima i gradonačelnicima za podjelu EU pomoći domaćinstvima u Federaciji BiH

Ministar Delić danas (13. 10. 2023.) će  potpisati sporazume s načelnicima i gradonačelnicima za podjelu EU pomoći
Federalno ministarstvo rada i socijalne politike obavještava da će danas (petak, 13.10.2023. godine) s početkom u 10:30 sati, u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu  federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić potpisati sporazume s načelnicima i gradonačelnicima općina i gradova u Federaciji BiH.

Sporazumi se odnose na realizaciju programa EU pomoći domaćinstvima u Federaciji BiH s ciljem prevladavanja  krize izazvane poskupljenima energenata.

Više od 100.000 domaćinstava u FBiH će dobiti 600 KM pomoći

Saznajte tko se može prijaviti za pomoć: Objavljeno tko ima pravo na dio novca koji nam je poslala EU

Pomoć podrazumijeva oko 64 milijuna KM koje će se, u skladu s Programom utroška sredstava, dijeliti na najmanje 109.000 najugroženijih domaćinstava u Federaciji BiH. Ovaj Program utroška sredstava usuglašen je s predstavnicima EU Delegacije u BiH i usvojen na Vladi FBiH, te predstavlja tek prvi korak u podjeli ove pomoći. To znači da će domaćinstva koja ispune uvjete dobiti nešto manje od 600 KM pomoći.

Važno je istaknuti da Program utroška podrazumijeva četiri kategorije domaćinstava razvrstanih po općim uvjetima koji su baza za daljnju kategorizaciju onih najugroženijih. Osnovni, opći uvjeti za sve četiri kategorije domaćinstava koja su prepoznata u Programu utroška sredstava su da općina u kojoj žive potpiše sporazum s Ministarstvom, a onda i da su državljani BiH, da imaju prijavljeno prebivalište u FBiH, te da nijedan odrasli član domaćinstva ne smije imati samostalnu registriranu djelatnost.

Ovo je pomoć za domaćinstva, ne fizička lica koja se vode na nekom od programa novčanih davanja, a posebni uvjet za prvu kategoriju u kojoj su domaćinstva u kojima živi osoba koja je korisnik stalne novčane pomoći jeste da moraju biti na spisku za isplatu iz studenog 2022., što je ujedno i jedini posebni uvjet uz opće uvjete.

Druga kategorija, djeca korisnici dječjeg doplatka imaju jedan posebni uvjet, a to je da su bila na spisku za isplatu zaključno s 31. svibnja 2023. U ovoj kategoriji nema nepoznanica s obzirom da su djeca na dječjem doplatku zbog već ranije utvrđenog socijalnog statusa obitelji.

Kada će bh. građani dobiti novčanu pomoć od EU? Evo što kažu nadležni

U trećoj kategoriji koja se odnosi na umirovljenike posebni uvjet odnosi se na ostvareno pravo na visinu mirovine do zagarantirane mirovine ostvarene u 12. mjesecu 2022. godine, da nisu korisnici razmjerne mirovine s inozemstvom, te da ni jedan odrasli član domaćinstva tijekom 2022. godine nije ostvarivao dodatna primanja po osnovu radnog odnosa, javlja Radio Sarajevo.

Četvrta kategorija su jednoroditeljske zajednice, odnosno domaćinstvo u kojem dijete ima samo jednog roditelja; drugi ili nije živ ili je nepoznat, a jedini uvjet je da živi roditelj tijekom 2022. godine nije ostvarivao prihode koji se oporezuju po propisima o porezu na dohodak ili ako je zaposlen da nije ostvarivao primanja iz radnog odnosa u iznosu višem od minimalne plaće za 2022. godinu.

www.tomislavnews.com/Radio Sarajevo.

www.tomislavnews.com

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO