RTVMO.ba – Vijesti iz Mostara i Hercegovine 24 sata dnevno!

RTVMO.ba je domaći portal i novi projekat TNT grupacije. Vijesti iz Mostara i Hercegovine na jednom mjestu.

Za sve mostarce donosimo redovne servisne informacije, vijesti iz uprave Grada, konkurse za posao. Tu je i uvijek aktuelna vremenska prognoza, vaktija…

Sport, kultura, crna hronika samo su neke od kategorija koje osvježavamo svakodnevno.

na rtvmo.ba pratite i sve sportske rezultate (nogomet, košarka, rukomet, tenis..)

Prođite Hercegovinom kategorijom turizam i upoznajte se sa znamenitostima, istaknutim ličnostima, kao i manifestacijama koje obilježavaju ovo podneblje. Turizam je pravo mjesto gdje možete pronaći svoju sljedeću destinaciju. Svi hercegovci se mogu podsjetiti starih priča, događaja i naučiti neke zanmljivosti koje možda nisu znali o svome kraju.

Historija Mostara

Mostar je privredno i kulturno sjedište Hercegovine i upravno sjedište Hercegovačko-neretvanskog kantona. Samo ime Mostar dolazi zbog mostova koji su zaštitni znak grada, tj. prema njihovim čuvarima – mostarima. Peti je po veličini grad Bosne i Hercegovine, a ujedno najveći urbani centar Hercegovine.

Mostar je kroz povijest poznat po životu i neki stari arheološki dokazi upućuju na to da je područje bilo naseljeno u neolitiku.

Više od 150 nalazišta u Mostaru svrstavaju ga u veoma važno povijesno naselje, a prvi puta se spominje u Dubrovačkom izvještaju 1452. godine. S današnjim imenom (Mostar) zapisan je 1468. godine u popisu stanovništva Osmanlija te se samim time svrstava u najstarija naselja Bosne i Hercegovine.

Mostar je smješten na jugu BiH, u samom centru Hercegovine. Najpoznatiji je po mostu u Starom gradu, a nerijetko ga nazivaju i „gradom na Neretvi“. Predstavlja spoj zapada i istoka i grad je koji će vas oduševiti s kulturom i historijom.

Na rtvmo.ba pratite i dešavanja iz drugih hercegovačkih općina:
Čapljina
Čitluk
Grude
Jablanica
Konjic
Livno
Ljubuški
Neum
Posušje
Prozor-Rama
Široki brijeg
Stolac
Tomislavgrad
Hercegovina na jednom mjestu – rtvmo.ba