back to top

U Mostaru ‘Biblioteke za bolje sutra’

Povodom Međunarodnog dana bibliotekara, 22. listopada, Narodna biblioteka Mostar organizira drugu Naučnu internacionalnu konferenciju bibliotekara pod nazivom “Biblioteke za bolje sutra“, s ciljem upoznavanja i razmjenjivanja iskustava bibliotekara u regiji. Konferencija u organizaciji Narodne biblioteke Mostar će početi sutra. Njen cilj je okupiti bibliotekare iz regije, pa će tako učešće uzeti bibliotekari iz Slovenije, Sjeverne Makedonije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore i naravno Bosne i Hercegovine.

Dolaze bibliotekari iz regije

Konferencija će ovog puta obraditi 36 tema iz povijesti bibliotekarstva, biblioterapije, digitalizacije, kreiranja čitalačkih navika, kao i o prednostima i manama bibliobusa i izgradnji zavičajne zbirke. Na konferenciji će sudjelovati 95 sudionika i predavača iz 60 različitih biblioteka iz regije.

Direktor Narodne biblioteke Mostar Omer Mičijević kazao je kako je krajnji cilj napraviti zajedničku strategiju djelovanja bibliotekara na području Zapadnog Balkana. Predstojeća konferencija, inače, je tek jedna u nizu aktivnosti Narodne biblioteke Mostar, u kojoj je oživjelo mnogo aktivnosti od dolaska aktualnog direktora.

U Mostaru ‘Biblioteke za bolje sutra’

On je nedavno posjetio Nacionalnu i univerzitetsku biblioteku Bosne i Hercegovine, gdje se susreo s direktorom Ismetom Ovčinom i suradnicima. Razgovarani je o intenziviranju međuinstitucionalne suradnje, kao i o novim projektima u budućnosti. Dogovoren je nastavak suradnje, prije svega na prinavljanju knjižnog fonda koji je od značaja za znanost, umjetnost i kulturu Bosne i Hercegovine.

u mostaru ‘biblioteke za bolje sutra’
U Mostaru ‘Biblioteke za bolje sutra’

Suradnja Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine i Narodne biblioteke Mostar se ogleda i u promocijama, od kojih je posljednja bila na Mostarskom ljetu. Promocija knjige “Biblioteka na početku trećeg milenija”, Enesa Kujundžića, objavljena u izdavačkoj djelatnosti NUBBiH, a upriličena je za bibliotekare osnovnih, srednjih škola i javnih biblioteka sa područja HNŽ-a.

Bogati listopad

NUBBiH je ove godine sudjelovao u programu Mostarskog ljeta s izložbom “Iz mostarske periodike 1876-1918.” autorice Anje Mastilović, voditeljice Zbirke stare periodike. Izložbu su priredili NUBBiH i Muzej Hercegovine.

U sklopu “Oktobra u biblioteci”, također, ljubiteljima pisane riječi svakodnevno su dostupni zanimljivi sadržaji. Gotovo svakog dana se organiziraju promocije, književne večeri, a u posjet biblioteci su dolazili i najmlađi Mostarci – polaznici mostarskih vrtića.

N. K.

U Mostaru ‘Biblioteke za bolje sutra’ Dnevni.ba.

dnevni.ba

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO