U Džajićima obilježena 29.godišnjica pogibije šest pripadnika Armije RBiH

Danas je u organizaciji JOB “Branilaca Konjica” upriličena posjeta spomen-obilježju u Džajićima, gdje je obilježena 29.godišnjica pogibije šest pripadnika 443.brdske brigade Armije RBiH. Na današnji dan 9.oktobra 1994. godine od agresorske granate poginuli su: Sejo Baralija, Dževad Madžak, Mujo Ploskić, Enid Špago, Atif Voloder i Marinko Pekić. Nekolicina prisutnih, uglavnom, članova porodice, polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe je odala počast stradalima od agresorske granate, evocirajući uspomene na njihovu borbu za slobodnu BiH. Obraćajući se prisutnima, u ime JOB-a, Omer Lavić, rekao je da je pogibija šest boraca jedna od najvećih tragedija 443. brdske brigade, nakon koje je 12 djece ostalo bez svojih očeva.

U Džajićima obilježena 29.godišnjica pogibije šest pripadnika Armije RBiH

“Danas obilježavamo 29.godina od jedne od najvećih tragedija što se tiče 443.brdske brigade. Prilikom polaska na smjenu na liniju odbrane u Đžajićima šest naših pripadnika je poginulo od agresorske granate, a sedam ih je lakše ili teže ranjeno. Također, u noći sa devetog na deseti oktobar na platou Kisera su poginula trojica naših suboraca, tako da je u ta dva dana bilo devet dženaza u Konjicu. Bio je to kraj operacije “Jezero ꞌ94” koji je, nažalost, obilježen krvavo”– kazao je Lavić.

u džajićima obilježena 29.godišnjica pogibije šest pripadnika armije rbih
U Džajićima obilježena 29.godišnjica pogibije šest pripadnika Armije RBiH

Evocirajuci uspomene na 29.godišnjicu pogibije svojih najmilijih članova, njihove porodice, i nakon toliko godina osjećaju neizmjernu bol i tugu. Edin Madžak je izgubio brata Dževada i, kako kaže, svaka godišnjica je sve teža.

“Svake godine je nama familijama sve teže i teže, jer se nama čini kao da je to bilo jučer. Nažalost, vidimo da danas nema puno okupljenih, što je u neku ruku razumljivo, ali mislim da je to istovremeno i odraz našeg kompletnog stanja u društvu. Mi bi kao društvo morali puno više pažnje da posvetimo, kako njihovoj žrtvi, tako i porodicama koje su ostale iza njih. Nadam se da će doći bolja vremena, treba gledati u budućnost, ali ne treba zaboravljati ovakve stvari, jer dok se sjećamo ovakvih stvari, postoji mogućnost da nešto naučimo iz toga”-zaključio je Madžak.

Minela Špago i njene dvije sestre izgubile su oca Enida. Imala je godinu i osam mjeseci u trenutku njegove smrti. Teško je, kaže, živjeti sa spoznajom da nikada nije upoznala oca.

“Veoma je teško živjeti s tim da ga nismo nikad vidjeli,  ni ja ni moje sestre. Starija sestra je imala tri godine, mlađa devet mjeseci, a ja godinu i osam mjeseci. Svaki put kada prođem ovuda, znaš da je tvoj roditelj tu stradao i to boli”-kazala je kćerka poginulog borca Enida Špage.

radiokonjic.ba

09.10.2023.

samra@radiokonjic.ba

radiokonjic.ba

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO