Sestrinska dokumentacija kao „zlatni standard“  kvalitete zdravstvene njege

9. Simpozij medicinskih sestara i tehničara s međunarodnim sudjelovanjem pod nazivom „Komunikacija kroz sestrinsku dokumentaciju“, svečano je otvoren 15. rujna 2023. godine u Mostaru. Organizatori ovog Simpozija su Udruga/Udruženje medicinskih sestra/tehničara u Bosni i Hercegovini i Sveučilišna klinička bolnica Mostar. Simpozij s dvodnevnim programom okupio je preko 400 sudionika iz čak 31 zemlje regije, uključujući Bosnu i Hercegovinu.

U svom pozdravnom govoru glavna sestra SKB Mostar Zdravka Lončar govorila je o važnosti svih oblika komuniciranja u sestrinstvu i o velikom značaju vođenja medicinske dokumentacije. „Razgovor pripada temeljnoj struji života, a svakodnevni razgovori medicinskih sestara i tehničara s bolesnim i potrebitim puno je više nego što se može prikazati i napisati“, istaknula je glavna sestra Lončar i dodala kako sestrinska dokumentacija ima višestruku ulogu u sustavu učinkovite medicinske skrbi i zaštite i služi kao „zlatni standard“ za dokaz kvalitete zdravstvene njege.

Rad Simpozija je svojom nazočnošću podržao i ravnatelj SKB Mostar prof.dr.sc. Ante Kvesić koji je govoreći o značaju rada i velikoj ulozi medicinskih sestara i tehničara, istima poslao iskrenu i jednostavnu poruku „jadni bi bili pacijenti da su samo s nama liječnicima, duša ove bolnice prolazi kroz vas“.

Osim glavne sestre i ravnatelja nazočne su prigodnim govorom pozdravili i prof.dr.sc. Milenko Bevanda, prorektor za biomedicinu Sveučilišta u Mostaru i savjetnik gradonačelnika Grada Mostara za društvena pitanja Marin Čuljak koji je održao predavanje o komunikacijskim vještinama predstavljajući komunikaciju kao dio čovjeka koji se nikako ne može izbjeći. „Čovjek komunicira čim se rodi. Komunikacija se uči cijeli život, a komunikacijske vještine najviše znače medicinskim sestrama i tehničarima jer oni te svoje vještine koriste u komunikaciji s najosjetljivijom skupinom ljudi, a to su ljudi u potrebi, odnosno problemu“, rekao je Čuljak i ovom prilikom proglasio Simpozij otvorenim.

Posebnost ovog Simpozija očituje se i u potpisivanju Ugovora o suradnji Udruge/Udruženja medicinskih sestara i tehničara u Bosni i Hercegovini i Hrvatske komore medicinskih sestara i tehničara.

„Potpisivanjem ovog ugovora i suradnjom dobivamo partnera u Europskoj Uniji i otvaraju nam se vrata za prekograničnu suradnju i sve projekte koje će Udruga raditi preko EU fondova upravo radi tog partnera“, istaknuo je predsjednik Udruge medicinskih sestara i tehničara u Bosni i Hercegovini – Saša Antunović.

www.skbm.ba

Najnovije vijesti

Možda Vas zanima

podrška mladima u ključnom razdoblju njihovog života

U društvu 25 sjajnih mladih ljudi, entuzijastičnih učenika i...

Premlatili kolegu iz razreda, sve snimali i objavili na Instagramu; tražili novac za uklanjanje objave

Nekoliko učenika jedne zagrebačke srednje škole premlatilo je vršnjaka,...

Vozač iz BiH podlegao povredama nakon teške nesreće

Državljanin Bosne i Hercegovine (32), koji je bio teško...

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO