POČELA kampanja POŠTUJ ŽIVOT, NE ORUŽJE!

Vatrenim oružjem počini se više od polovine ubojstava u BiH, od čega se u 95 % slučajeva koristi nelegalno oružje!

Pod sloganom „Poštuj život, a ne oružje“ počela je velika kampanja koja se istovremeno provodi na cijelom teritoriju BiH, a kao odgovor na veliki broj incidenata uzrokovanih vatrenim oružjem s tragičnim posljedicama koje su se dogodile u bliskoj prošlosti. Cilj kampanje je podizanje svijesti javnosti o opasnostima posjedovanja vatrenog oružja i teškim posljedicama po život i zdravlje ljudi, ali i poziv na konkretnu opću akciju kako bi se spriječili slučajevi uporabe oružja, te prevenirao i smanjio posjed nelegalnog oružja u BiH.

„Svaka šesta smrt u BiH povezana s vatrenim oružjem posljedica je nesretnog slučaja, dok se vatrenim oružjem počini više od polovine ubojstava u BiH, od čega se 95 % slučajeva koristi nelegalno oružje. Posebno zabrinjava činjenica da se ubojstva povezana sa vatrenim oružjem najčešće događaju u privatnim prostorima, a svako drugo ubojstvo se dogodilo u kući, stanu ili dvorištu žrtve. Ubojstva počinjena u krugu obitelji čine skoro trećinu svih ubojstava, što znači da je svaku četvrtu osobu ubijenu u BiH ubio član obitelji. Nažalost žene su primarne žrtve, a dvije trećine svih ubijenih žena ubiju članovi obitelji. Skoro 40 % ubojstva žena počinjeno je vatrenim oružjem, neke su od činjenica na koje se upozorava kroz sveobuhvatnu kampanju „Poštuj život – ne oružje.

Kampanja se provodi na području cijele BiH, uz kontinuiranu informiranost i podršku Koordinacijskog odbora za kontrolu malog i lakog naoružanja u BiH, a sve u suradnju sa i tehničkom podrškom koju pruža Razvojni program Ujedinjenih naroda u BiH (UNDP BiH).

Kroz kampanju će tijekom narednog perioda fokus biti stavljen na temu femicida, odgovornog držanja oružja i predaju nelegalnog oružja. Kampanja skreće pažnju i na to da nedozvoljeno posjedovanje vatrenog oružja predstavlja značajan rizik za sigurnost građana i građanki. Te poziva na dobrovoljnu predaju nelegalnog oružja.

Zakon dozvoljava predaju oružja u nelegalnom posjedu bez sankcija. Anonimno kontaktirajte nadležnu policijsku agenciju pozivom na 122 unutar prijavljenog mjesta prebivališta kako biste dobili više informacija o dobrovoljnoj predaji. Pozivom prema nadležnoj policijskoj agenciji bez sankcije mogu anonimno prijaviti i streljivo i eksplozivne naprave uočena na javnom mjestu ili površinama.

Kampanja je podržana kroz projekt „Prevencije i smanjenje posjeda nelegalnog oružja u BiH“ kojeg financiraju Njemačka, Nizozemska, Švedska, Francuska, Ujedinjeno Kraljevstvo i Norveška, uz podršku Evropske unije, kroz Multilateralni povjerilački fond Ujedinjenih naroda ( MPTF), a provodi ga UNDP u BiH, objava je MUP HBŽ.

www.tomislavnews.com

 

www.tomislavnews.com

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO