back to top

Osporava se uredba, obilježja FBiH neće nositi županijska policija

Posve je izvjesno kako uredba o policijskim odorama koja je objavljena u Službenim novinama FBiH 9. kolovoza 2023., kada je formalno stupila na snagu, neće zaživjeti u dijelu kada su u pitanju obilježja FBiH, te će na policijskim odorama županijskih policijskih snaga biti samo županijske oznake.

Tvrde to hrvatski dužnosnici koji su suglasni kako će se osporiti neustavne odredbe, uključujući članke uredbe kojim je preciziran oblik obilježja koja su usvojena na sjednici Vlade FBiH. Kako doznaje Večernji list, na sjednici svojevrsne policijske koordinacije županijskih policija i Federalne uprave policije te Federalnoga MUP-a koja je održana u Tuzli čak su upućene prijetnje kako će se uredba Vlade FBiH morati provesti.

Obilježja isključivo županijska

Županijske policijske strukture neće imati na svojim odorama neustavna obilježja. Razmatra se način na koji će se osporiti ta odluka, rekao je za Večernjak hrvatski policijski dužnosnik. On je objasnio kako je jasno odgovoreno kako ne mogu bilo kakve podvale, i to neustavne, biti nadređene najvažnijem aktu entiteta.

Objasnio je kako bi bilo neustavno i nezakonito s kaznenom odgovornošću negirati odredbe Ustava FBiH. Tim ustavom definiraju se ovlasti entiteta, podijeljene nadležnosti sa županijama te nadležnosti koje su isključivo županijske.

U članku 4 navodi se: Županije imaju sve nadležnosti koje nisu izričito povjerene federalnoj vlasti. Posebno su nadležne za: uspostavljanje i nadziranje policijskih snaga koje će imati jedinstvene federalne odore sa ‘županijskim oznakama’. Više je nego jasno iz te rečenice kako županijske policijske strukture na svojim odorama trebaju imati samo županijske, a ne nikakve fantomske oznake policije u FBiH. Koja ne postoji niti ima bilo kakvu službenu hijerarhijsku strukturu.

Iz federalnoga MUP-a, međutim, nisu se jasno očitovali na upit je li uredba neustavna, nego su objasnili kako je donesena na sjednici Vlade FBiH. Što nije prijeporno, ali ne mijenja uopće bit prigovora. Po tome objašnjenju koje je dostavio šef Ureda federalnog ministra unutarnjih poslova Ervin Mušinović ističe se kako je uredba o jedinstvenoj odori policijskih snaga u FBiH donesena u skladu s člankom 5. stavak 4. Zakona o policijskim službenicima FBiH u kojem je navedeno da “Vlada FBiH donosi propis o izgledu jedinstvene policijske odore svih policijskih snaga FBiH.

Potvrdilo više razina

Federalni ministar unutarnjih poslova Ramo Isak, prije dostavljanja uredbe o jedinstvenoj odori policijskih snaga u FBiH na razmatranje Vladi FBiH, zatražio je i dobio pozitivno mišljenje Ureda Vlade FBiH za zakonodavstvo i usklađenost s propisima EU, a čije je mišljenje relevantan dokaz kako je usvojena uredba usklađena sa zakonodavstvom i propisima EU, navodi se u odgovoru.

Tumači se kako sastavni dio policijske odore predstavljaju i obilježja. Dakle, oznake su dio izgleda policijskih odora, a Vlada FBiH prema članku 5. stav (4) Zakona o policijskim službenicima FBiH nadležna je za donošenje propisa o izgledu jedinstvene policijske odore svih policijskih snaga FBiH, ističe Mušinović.

No, obilježja na odorama županijske policije nisu uopće nadležnost FBiH. Ni federalna Vlada, FUP, a poglavito Ministarstvo unutarnjih poslova FBiH nemaju nikakve nadležnosti na županijske MUP-ove niti županijske policijske agencije. Niti je moguće na ovakav način uspostaviti Policiju FBiH kao pandan policiji u Republici Srpskoj. Valja reći kako su za vrijeme dvoipolgodišnjeg procesa usuglašavanja budućih odora i obilježja policijskih obilježja u više navrata hrvatski dužnosnici prosvjedovali i protivili se federalnim oznakama te usuglasili prijedlog bez njih. Pitanje je kako je pred ministre u Vladu stigao drukčiji prijedlog, piše Večernji list.

Objava Osporava se uredba, obilježja FBiH neće nositi županijska policija pojavila se prvi puta na Tomislav City.

tomislavcity.com

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO