Općini Čitluk dodijeljeno priznanje za transparentnost u javnim nabavama

Uoči Međunarodnog dana borbe protiv korupcije, jučer je u Sarajevu predstavljen monitoring izvještaj o postupcima javnih nabava praćenih putem portala PratimoTendere (www.pratimotendere.ba).

Na održanoj konferenciji za medije predstavljeni su rezultati praćenja ukupno 8.006 postupaka javnih nabava, u ukupnoj vrijednosti od 303.613.549,55 KM bez PDV-a, u razdoblju od 1. listopada 2021. do 30. rujna 2022. godine.

Rezultati pokazuju da su nastavljeni negativni trendovi koruptivnosti, diskriminacije i netransparentnosti u provođenju javnih nabava. Preciznije, elementi rizičnosti utvrđeni su u čak 7.219 (90,16 %) praćenih postupaka javnih nabava, čija je ukupna vrijednost 277.523.693,78 KM bez PDV-a, objavljeno je na portalu PratimoTendere.

Na svečanosti je nastavljena tradicija uručivanja priznanja „Zelena zastavica“ onim ugovornim organima koji su prepoznati kao pozitivni primjeri. Ove godine priznanje je dobila Općina Čitluk, koja je pokazala visok nivo transparentnosti i otvorenosti za konkurenciju.

Navedeno priznanje na svečanosti u Sarajevu preuzeli su Mario Rozić, tajnik Ureda načelnika – pomoćnik načelnika Općine Čitluk i Natali Paradžik, službenica za javnu nabavu.

Podsjetimo, PratimoTendere je portal za praćenje i otkrivanje rizičnih javnih nabava, odnosno netransparentnih, nezakonitih, diskriminatornih, koruptivnih javnih nabava. Portal je razvijen na posebnoj metodologiji i softverskom algoritmu, kao inovativan alat za otkrivanje elemenata korupcije u javnim nabavama, te omogućava identificiranje rizičnih javnih nabava, prezentaciju uočenih neregularnosti, prijavu sumnjivih javnih nabava i komunikaciju sa korisnicima. Portal putem zelenih, žutih i crvenih zastavica identificira i signalizira koje javne nabave su rizične.

  OŠ fra Didaka Buntića sudjelovala na 4. Milenijskom natjecanju iz kreativne industrije u Osijeku

Udruženje CRMA i portal PratimoTendere provode aktivnost antikorupcijskog monitoringa javnih nabava u okviru projekta „Podrška građanima u borbi protiv korupcije“, a koji realizira CCI, Udruženje CRMA i Transparency International uz financijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

PratimoTendere / Općina Čitluk

The post Općini Čitluk dodijeljeno priznanje za transparentnost u javnim nabavama appeared first on Općina Čitluk.

citluk.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Najnovije vijesti

Možda Vas zanima

U prodaji ulaznice za utakmice ženske košarkaške reprezentacije BiH u kvalifikacijama za Eurobasket

Ženska Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras će se...

KK Posušje poraženo u derbiju za ostanak

U sklopu 14. kola košarkaškog prvenstva Bosne i Hercegovine,...

TEŠKO DA ĆE USPJETI BILO KOGA DA NASMIJU Horoskopski znak koji jednostavno ne zna za humor

Astrolozi manjak humora kod ovog znaka pripisuju tome što...

Preporučeno vamaISTAKNUTO
Možda bi vam se svidjelo