Općina Prozor-Rama postigla sporazum s Elektroprivredom HZHB

Sporazum kojim se reguliralo plaćanje utuženih dugovanja potpisan je jučer, 5. listopada 2023. godine u prostorijama Općine Prozor-Rama. Općina Prozor-Rama je svoja zakonska prava vezana za naknade za korištenje hidroenergetskih objekata  uglavnom ostvarivala kroz sudske postupke prema javnim poduzećima. 

Prije svih tužbi Načelnik općine Prozor-Rama dr. Jozo Ivančević je upućivao pozive da se plaćanje izvrši u iznosima i rokovima kako to nalaže Zakon.

Od strane Elektroprivrede HZHB d.o.o. Mostar nije bilo spremnosti na dogovore, tako da je o svemu morao odlučivati sud

Ipak, uz vidljivu dobru volju novog generalnog direktora JP Elektroprivreda HZHB Mostar, Drage Bage, došlo je do ozbiljnijih razgovora sa Općinom Prozor – Rama uz spremnost da se uspostave partnerski odnosi između ova dva subjekta.

općina prozor-rama postigla sporazum s elektroprivredom hzhb

O postignutom Sporazumu kratko smo upitali načelnika dr. Jozu Ivančevića
Što je konačno dovelo do postizanja Sporazuma?

“Već skoro petnaest  godina nastojimo urediti plaćanja od elektroprivrednih poduzeća sukladno zakonima koji  to reguliraju. Međutim, do sada nismo nailazili na razumijevanje od strane ranijeg vodstva Elektroprivrede HZ HB, te su naša traženja završavala na sudu, pa je Elektroprivreda nakon presuda u korist Općine plaćala i glavnicu i visoke kamate. Moram pohvaliti pristup sadašnje uprave Elektroprivrede, na čelu sa v.d. generalnog direktora Dragom Bago, koji se odmah po preuzimanju funkcije javio i predložio suradnju i uspostavu partnerskih odnosa. Naravno da smo mi to prihvatili i pokrenuli pregovore oko završetka dva spora koji su tada bili u tijeku. Jedan je u međuvremenu bio okončan pravosnažnom presudom u korist Općine Prozor – Rama, dok je jedan bio u početnoj fazi. Sve smo to obuhvatili sporazumom i za te dvije tužbe smo dogovorili plaćanje. Imamo mi i jednu posebnu tužbu, zovemo je univerzalna usluga, koja nije obuhvaćena Sporazumom i koja će u narednom razdoblju bit rješavana pred sudovima.”

Što znači ovaj Sporazum za općinu Prozor-Rama?

“Sporazum je potvrda da su svi shvatili činjenicu da je općina Prozor – Rama bila u pravu kad je tražila plaćanje naknada sukladno zakonu. U financijskom smislu znači da ćemo brzo doći do sredstava koji nam po zakonu i pripadaju. Sva sredstva će biti usmjerena u kapitalne projekte koji ostaju narodu u ovoj općini. Još jednom naglašavam važnost uspostave partnerskih odnosa sa Elektroprivredom HZ HB Mostar, jer imamo jako puno zajedničkog prostora i zajedničkih potreba za rješavanjima.”

Sviđa Vam se članak? Podijelite ga!ramski-vjesnik.ba

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO