back to top

Održana konferencija Digitalizacija, arhiviranje, očuvanje i promocija nematerijalne kulturne baštine

Uspješno je završena 3. međunarodna znanstveno-stručna konferencija Digitalizacija, arhiviranje, očuvanje i promocija nematerijalne kulturne baštine koja se održavala u Širokom Brijegu 19. i 20. listopada 2023. godine.

Konferencija se temeljila na preporukama Konvencije o očuvanju nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a iz 2003. godine a održana je i kao dio globalnih aktivnosti na obilježavanju 20. obljetnice od donošenja Konvencije UNESCO-a o očuvanje nematerijalne kulturne baštine.

Na Konferenciji je održano ukupno 57 izlaganja s predavačima iz trinaest država s četiri kontinenta.

Sudionici Konferencije upoznali su se s novim globalnim trendovima i primjerima dobre prakse u očuvanju, digitalizaciji i promociji nematerijalne kulturne baštine kao dijelu univerzalnih globalnih vrijednosti.

Konstatirano je kako se na našim prostorima kao i regiji u zadnje vrijeme studioznije i intenzivnije pristupa očuvanju nematerijalne kulturne baštine (skraćeno NMK) i realizira se sve više uspješnih i kvalitetnih programa.

U organizaciji Konferencije sudjelovali su:

 • Društvo za digitalizaciju tradicijske kulturne baštine (Društvo za DTKB), UNESCO ANGO, iz Širokog Brijega,
 • Filozofski fakultete Sveučilišta u Mostaru,
 • Institut za enologiju i folkloristiku iz Zagreba,
 • Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i športa ŽZH
 • Institut za migracije i narodnosti iz Zagreba
 • Udruga hrvatskih amaterskih kulturno-umjetničkih društava iz BiH (UHAKUD u BiH),
 • UNESCO ANGO,
 • CIOFF Nacionalna sekcija BiH
 • EU DARIAH konzorcij BiH
 • ICARUS Hrvatska.

Podršku u organizaciji Konferencije pružili su:

 • Grad Široki Brijeg
 • Grad Ljubuški
 • Općina Posušje
 • Općina Grude
 • Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i športa ŽZH
 • Federalno ministarstvo kulture i športa
 • Ministarstvo civilnih poslova BiH
 • Središnji državni ured za Hrvate izvan RH.

Na Konferenciji su prezentirani razni segmenti aktivnosti u očuvanju elemenata nematerijalne kulturne baštine s područja s područja Italije, Austrije, Slovenije, Hrvatske, BiH, Crne Gore, Makedonije, Danske, Velike Britanije, Kanade, Indije, Koreje, Australije.

Prvog dana, prvi panel Konferencije bio je posvećen i aktivnostima na očuvanju nematerijalne kulturne baštine na području ŽZH koga je organiziralo Ministarstvo obrazovanja, znanosti kulture i športa ove županije.

Predstavili su se kulturni i gospodarski potencijali kao i sami baštinici iz lokalnih zajednica s područja Širokog Brijega, Ljubuškog, Posušja i Gruda.

Kao posebni gosti u prezentaciji primjera dobre prakse na svom području bili su predstavnici grada Biograda na Moru iz Hrvatske i Grada Jeonju iz Koreje.

Ovaj Panel održan je i kao podrška u obilježavanju Dana Europske baštine 2023. godine. Sve goste kao domaćin na početku ovog panela pozdravio je Predrag Čović predsjednik Vlade ŽZH.

Konferenciju je službeno otvorila Anita Vlašić izaslanica ministrice Federalnog Ministarstva kulture i športa.

Nakon ovog Panela slijedio je okrugli stol o čuvarima kulturne baštine, praktični prikaz umijeća suhozidne gradnje u selu Rasnu kao i promocija knjige i izložba fotografije o suhozidima.

Na početku drugog dana, koji je bio posvećen znanstveno-stručnim izlaganjima, sudionike Konferencije je pozdravio Gradonačelnik Širokog Brijega Miro Kraljević. Na konferenciji je u ime Ministarstva civilnih poslova BiH, kao krovnog tijela za suradnju BiH s UNESCO-om, sudionike pozdravila i imala posebno izlaganja Aleksandra Mihić.

Nastavilo se s izlaganjima i diskusijama o projektima očuvanja elemenata NKB, trendovima u arhiviranju i digitalizaciji kao i samoj promociji NKB. Na konferenciji su sudjelovali i brojni domaći i međunarodni eksperti on kojih je znatan broj uključen u razne projekte i inicijative UNESCO-a.

Izlaganja su imali i predstavnici ICH NGO Foruma UNESCO-a kao i iz Centra za studije nematerijalne kulture iz Koreje koji djeluje pod pokroviteljstvom UNESCO-a. Društvo za DTKB i UHAKUD u BiH, jedni od organizatora Konferencije, članovi su ICH NGO Foruma UNESCO-a.

Realizacija ove konferencije počiva i na ostvarenjima prethodnih projekata koji su dobili podršku od raznih institucija, sponzora i pojedinaca među kojima se posebno ističu UNESCO i Središnji državni ured za Hrvate izvan RH.

Izlaganja na konferenciji obradila su teme o:

 • implementaciji Konvencije o očuvanju nematerijalne kulturne baštine
 • nematerijalnoj kulturnoj baštini u suvremenome okružju
 • primjeni digitalnih tehnologija u očuvanju nematerijalne kulturne baštine
 • aktivnosti u lokalnim zajednicama na očuvanju nematerijalne kulturne baštine.

Sudionici Konferencije zaključili su kako je prisutan pozitivni trend i ima dosta dobrih projekat na očuvanju NKB. Očuvanju NMK pristupa se multidisciplinarno i potrebno je nastaviti ovakve inicijative gdje se na jednom mjestu sastanu, razmjenjuju pozitivna iskustva i dogovaraju novu suradnju baštinici elemenata NKB, istraživači s terena, eksperti i znanstvenici za razna područja digitalizacije, arhiviranja, očuvanja i promocije NKB, predstavnici svih razina vlasti kao i raznih domaćih i međunarodnih institucija.

Rezultati ovakvih nastojanja su unaprjeđenje očuvanja elemenata nematerijalne kulturne baštine, povećanje njihove vidljivosti i dostupnosti kao i povećanje interesa mladih naraštaja u lokalnim zajednicama za uključivanje u društveno-korisne aktivnosti za njihovo očuvanje. Inicijative na očuvanju elementa nematerijalne kulturne baštine dugoročno se mogu dovesti u područje gospodarski samoodrživih aktivnosti.

Više informacija može se dobiti na službenim internetskim mrežnim stranicama Konferencije www.daopnkb.org, stoji u priopćenju.

održana konferencija digitalizacija, arhiviranje, očuvanje i promocija nematerijalne kulturne baštine održana konferencija digitalizacija, arhiviranje, očuvanje i promocija nematerijalne kulturne baštine održana konferencija digitalizacija, arhiviranje, očuvanje i promocija nematerijalne kulturne baštine održana konferencija digitalizacija, arhiviranje, očuvanje i promocija nematerijalne kulturne baštine održana konferencija digitalizacija, arhiviranje, očuvanje i promocija nematerijalne kulturne baštine održana konferencija digitalizacija, arhiviranje, očuvanje i promocija nematerijalne kulturne baštine održana konferencija digitalizacija, arhiviranje, očuvanje i promocija nematerijalne kulturne baštine održana konferencija digitalizacija, arhiviranje, očuvanje i promocija nematerijalne kulturne baštine održana konferencija digitalizacija, arhiviranje, očuvanje i promocija nematerijalne kulturne baštine održana konferencija digitalizacija, arhiviranje, očuvanje i promocija nematerijalne kulturne baštine održana konferencija digitalizacija, arhiviranje, očuvanje i promocija nematerijalne kulturne baštine održana konferencija digitalizacija, arhiviranje, očuvanje i promocija nematerijalne kulturne baštine održana konferencija digitalizacija, arhiviranje, očuvanje i promocija nematerijalne kulturne baštine održana konferencija digitalizacija, arhiviranje, očuvanje i promocija nematerijalne kulturne baštine održana konferencija digitalizacija, arhiviranje, očuvanje i promocija nematerijalne kulturne baštine

Post Održana konferencija Digitalizacija, arhiviranje, očuvanje i promocija nematerijalne kulturne baštine je prvi puta viđen na Grude Online.

www.grude-online.info

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO