Održan susret svećenika partnerskih dekanata – grudskog i bugojanskog

Prvi bratski susret svećenika iz partnerskih dekanata – grudskog i bugojanskog na čelu s grudskim dekanom fra Ljubom Kurtovićem i bugojanskim dekanom preč. Ilijom Ivošem organiziran je u župi Mostarsko-duvanjske biskupije sv. Ilije proroka u Tihaljini koja se nalazi između Gruda i Ljubuškog.

Srdačnu dobrodošlicu svećenicima župa bugojanskog dekanata poželio je župnik u Tihaljini fra Ljubo zajedno s misnicima grudskog dekanata.

Nakon razgledavanja župne crkve i župe, svećenici su radni dio susreta održali u prostorijama župne kuće. Potom su svi zajedno prošetali do obližnjeg prirodnog parka Koćuša. Zajednički objed bio je prigoda za bratsko druženje i bolje međusobno upoznavanje.

Zahvalu braći svećenicima grudskog dekanata za srdačan prijem i lijepo druženju uputio je dekan Ivoš.

Sljedeći susret je planiran u jesen 2024. godine u jednoj od župa bugojanskog dekanata.

Susretu su nazočili sljedeći svećenici grudskog dekanata: fra Ljubo Kurtović, dekan i župnik u Tihaljini, fra Tomislav Jelić, župniku Ružićima, don Josip Radoš, župnik u Raskrižju, don Ivan Kordić, župnik u Ledincu, fra Mario Karačić, župnik u Gorici-Sovići, fra Goran Ćorluka, župni vikar u Gorici-Sovići, i fra Dario Galić, župni vikar u Drinovcima.

Iz bugojanskog dekanata na susret su došli: vlč. Ilija Ivoš, dekan i župnik u Skopaljskoj Gračanici, vlč. Tadija Ivoš, župnik u Kandiji, i fra Ivan Pilić, župnik u Bugojnu. Ostali svećenici su se ispričali zbog unaprijed preuzetih obaveza, godišnjih odmora ili iskrsnulih pastoralnih obaveza u župama.

Ovaj susret održan je u skladu s poticajem biskupa Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine i dogovorom sudionika godišnjih međudekanskih susreta da dekani u svim biskupijama u Bosni i Hercegovini s kolegama svećenicima u svojim dekanatima porade na konkretnim akcijama povezanosti između pojedinih dekanata i to: kreševskog s trebinjskim, ramskog s bihaćkim, sarajevskog s mostarskim, sutješkog s ljubuškim, bugojanskog s grudskim, travničkog sa stolačkim, žepačkog s bosansko-gradiškim i prnjavorskim dekanatom, tuzlanskog s čapljinskim, jajačkog s brčanskim, usorskog s duvanjskim, derventskog s posuškim, doborskog sa širokobriješkim, šamačkog s livanjskim te broćanskog s banjolučkim dekanatom.

Bugojanski dekan Ivoš podsjeća da je predsjednik Biskupske konferencije nadbiskup Tomo Vukšić, nadbiskup metropolit vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata, zajedno s drugim biskupima, na X. Međudekanskom susretu u BiH održanom 27. travnja 2023. u prostorijama Nadbiskupijskog sjemeništa Petar Barbarić u Travniku, ponovno potaknuo dekane Banjolučke, Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanske biskupije te Vrhbosanske nadbiskupije na nastavak rada oko međudekanske povezanosti koja je bila prekinuta pandemijom koronavirusa. Na proljetnoj koroni bugojanskog dekanata, 16. ožujka 2023. dogovoren je pohod kolegama u grudskom dekanatu koji je i ostvaren 11. rujna. (kta/i.p.)

Post Održan susret svećenika partnerskih dekanata – grudskog i bugojanskog je prvi puta viđen na Grude Online.

www.grude-online.info

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO