back to top

Novi promatrački let iznad BiH

Iznad Bosne i Hercegovine od 13. do 17. svibnja bit će realiziran promatrački let, snimanje teritorija sa senzorima, u skladu s odredbama međunarodnog ugovora ”Otvoreno nebo”.

Ministarstvo obrane i Oružane snage Bosne i Hercegovine će, u suradnji sa Ministarstvom vanjskih poslova, Ministarstvom komunikacija i prometa i Međunarodnim aerodromom Sarajevo, realizirati promatrački let Kralјevine Španjolske, Beneluksa, Portugalske Republike i Rumunjske iznad Bosne i Hercegovine, u skladu sa odredbama međunarodnog ugovora ”Otvoreno nebo” od 13. do 17. svibnja, navodi se u priopćenju iz MOBiH.

Stoga, iz Ministarstva obrane BiH obavještavaju građane da se radi o najavlјenoj aktivnosti, tijekom koje će se posadi aviona i međunarodnim inspektorima pridružiti prateći tim Oružanih snaga BiH i Ministarstva komunikacija i prometa te da nema potrebe za zabrinutošću i strahom.

Promatrački let će biti izvršen avionom zračnih snaga Rumunjske (RO AN-30). Točno vrijeme realizacije i putanja promatračkog leta će biti usuglašeni tijekom zajedničke pripreme, nakon dolaska izaslanstva na aerodrom u Sarajevu.

Snimanje teritorija se vrši senzorima crtificiranim u skladu sa odredbama Ugovora, nakon pregleda od pripadnika OSBiH. Ugovor ”Otvoreno nebo” predstavlјa jedan od sigurnosnih aranžmana koji državama članicama omogućava snimanje teritorija države iznad koje se obavlјa posmatrački let u cilјu pribavlјanja podataka o vojnim snagama i aktivnostima.

Svrha Ugovora je izgradnja i razvijanje povjerenja među članicama, a BiH je pristupila ovom Ugovoru 2003. godine. Od tada, u suradnji sa ostalim članicama, aktivno sudjeluje u realizaciji promatračkih letova kako iznad teritorija BiH tako i iznad teritorija drugih država članica, priopćeno je iz Ministarstva obrane BiH.

Objava Novi promatrački let iznad BiH pojavila se prvi puta na Tomislav City.

tomislavcity.com

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO