back to top

Novi detalji o napadaču iz Bruxsellesa: Tunižanin ilegalno boravio u državi, još nije uhićen

Švedski premijer Ulf Kristersson pozvao je Šveđane u Belgiji da budu oprezni te da prate upute belgijskih vlasti, nakon što su dva Šveđana u ponedjeljak ubijena u Bruxsellesu.

Svi Šveđani u Belgiji primit će na telefon poruku u kojoj ih se poziva da budu oprezni te da slijede upute belgijskih vlasti, rekao je Kristersson. Švedski ministar pravosuđa Gunnar Strommer istaknuo je da je švedska vlada u kontaktu s belgijskim vlastima kako bi dobila što više informacija.

– Večeras smo primili strašne vijesti iz Bruxsellesa. Vladin ured i nadležni intenzivno rade kako bi se dobilo više informacija o onome što se desilo – rekao je Stromer.

Dvoje švedskih državljana ubijeno je u Bruxsellesu nekoliko sati prije početka utakmice kvalifikacija za Euro 2024. između Belgije i Švedske, a još je jedna osoba u napadu ranjena.

– Oglas –

Počinitelj još nije uhićen, a kako su prenijeli mediji, navodno je sišao s motora i zapucao iz automatskog oružja te nakon toga pobjegao. Na društvenim mrežama objavljen je video na kojem muškarac, vjerojatno počinitelj, govori da se zove Abdesalem Al Guilani i da se bori za Allaha.

Tko je napadač?

Osumnjičeni za napad je 45-godišnji Abdesalem L. iz Schaarbeeka, za kojeg se zna da je radikaliziran. Koristio je pseudonim Slayem Slouma. Dobro obaviješteni izvor za HLN javlja da je iz Tunisa.

– Oglas –

– Tražio je azil koji mu je odbijen i naređeno mu je da napusti državu – navodi se. Prema federalnom tužiteljstvu, vjerojatno je imao terorističke motive.

Otprilike u vrijeme napada, neko tko se predstavljao kao počinitelj objavio je video na društvenim mrežama na kojem je na arapskom rekao da je “ubio tri Šveđanina” (u stvarnosti su dvojica ubijena, a jedan teško povrijeđen). Na društvenim mrežama uz muškarca se povezuju dva imena – on sebe naziva Slayem S., iako mu je pravo ime Abdesalem L. Na videu muškarac nosi istu narančastu jaknu kao počinitelj i čini se da hoda ulicom. Osvrće se oko sebe, izgovara svoje ime i sebe naziva “ratnikom na putu ka Allahu”.

– Živimo na putu naše vjere i umiremo na putu naše vjere – govori u videu te opet ponavlja svoje ime i kaže:

– Ubio sam tri Šveđanina, hvaljen neka je Allah.

Nekoliko trenutaka prije toga, Slayem S. podijelio je još jedan video s porukom “za dobrobit Božje knjige žrtvuju se duše i krv”. Nije jasno radi li se o istom muškarcu kao na prvom videu. Nosi Ajax-ov nogometni dres i skriva lice ispod šala.

“Ovo je poruka vojnika Islamske države”

– Ovo je poruka vojnika, vojnika Islamske države – govori na snimci.

– Ovo je poruka za životinje vođa i predsjednika, kraljeva i parlamentaraca. Želimo poručiti da će Islamska država biti tu do zadnjeg časa, znajte da je naša vjera i naša knjiga nit krvi. Živimo zbog svoje vjere. I umrijet ćemo za našu vjeru – nastavlja.

Na Facebooku, gdje ima više od 3.000 prijatelja, muškarac je ranije jučer objavio poruku u kojoj se osvrnuo na ubojstvo 6-godišnjeg palestinsko-američkog dječaka u Sjedinjenim Državama. Dječaka je nožem izbo majčin stanodavac. Počinitelj je kasnije rekao policiji da je obje žrtve ciljao zbog njihove islamske vjere i kao odgovor na nedavni napad Hamasa na Izrael.

– Dijete koje je danas ubijeno u Americi s 26 uboda nazvali su brutalnim zločinom jer je bilo musliman. Da je ubijeni dječak bio kršćanin, a ubojica musliman, nazvali bi to terorizmom – napisao je.

Podržao Palestince

16 sati prije napada na njegovoj Facebook stranici su podijeljene i slike koje se odnose na sukob u Pojasu Gaze. Slike prikazuju ruševine s tekstom: “Podržite muslimane u Gazi.”

Na snimci se može čuti sljedeće:

– Pobjeda ranjivih muslimana u Gazi je dužnost svakog muslimana. Moramo ispuniti svoju dužnost prema Gospodaru neba i zemlje.

Međutim, prema federalnom državnom tužiteljstvu, napadač nema direktne veze sa sukobom u Izraelu i Pojasu Gaze.

Facebook stranica napadača sada je uklonjena s platforme. Muškarac koji je podijelio slike putem Facebooka također ima TikTok račun. Tamo nije aktivan, ali prati brojne islamske stranice. Prati i antišvedsku stranicu pod nazivom “Sweden Injustice”. Na njoj se dijele brojne teorije zavjere, uključujući i ideju da će muslimansku djecu otimati švedske socijalne službe. Na primjer, postoji video na kojem žena pokazuje fotografije svoje navodno otete djece.

Prijavila ga supruga

Prema pisanju belgijskih medija, napadač je oženjen i ima kćerku. Prema različitim izvorima, njegova supruga prijavila ga je policiji jučer navečer nakon što je vidjela video na internetu. Prema RTBF-u, Abdesalem L. je muškarac tuniškog porijekla koji živi u Schaerbeeku. Mediji pišu da mu je ranije već suđeno u Tunisu za “teroristička djela” i da ilegalno boravi u Belgiji.

Taj se muškarac našao na radaru policijskih službi kada ga je 2016. strana policijska služba klasificirala kao radikaliziranog i prijavila da želi otići u zonu sukoba džihada. Ništa konkretno nije učinjeno s tim informacijama jer je takvih izvješća u to vrijeme bilo dosta, otkrio je Van Quickenborn.

– Osoba je poznata policiji po sumnjivim radnjama, krijumčarenju ljudi, ilegalnom boravku i prijetnji državnoj sigurnosti – dodao je.

Muškarac je navodno osuđen u Tunisu zbog prekršaja, a ne zbog terorizma, kako su ranije izvijestili razni mediji.

– Oglas –hip.ba

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO