back to top

Nadbiskup Vukšić: Crkva je zajednica poslana da komunicira (VIDEO)

MOSTAR, (FENA) – Mons. dr. Tomo Vukšić, nadbiskup metropolit vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u Bosni i Hercegovini, u četvrtak je održao predavanje na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru (SUM), a govorio je na temu „Crkva u komunikaciji“.

– Vodstvo Filozofskog fakulteta već određeno vrijeme organizira seriju tribina i predavanja na temu religije u društvenom kontekstu, a ja sam danas odlučio govoriti o Crkvi u komunikaciji (…). Crkva u komunikaciji je jedna od vrlo važnih tema zato što je komunikacija jedan od bitnih elemenata i bitnih načina funkcioniranja Crkve. Ona je zajednica poslana da komunicira, njezina komunikacija proizlazi iz Isusove zapovijedi da njegovi učenici idu po svem svijetu i da propovijedaju svim narodima, na svim mjestima, na svim kontinentima i u svim okolnostima – izjavio je nadbiskup Vukšić.

Istaknuo je kako je govor, kao jedan od načina komunikacije, strukturalni dio funkcioniranja Crkve.

– Crkva kao zajednica komunikacije unutar sebe i zajednica koja komunicira prema van je nešto što valja prepoznati i što je dio poslanja Crkve – dodao je nadbiskup metropolit vrhbosanski.

Nadbiskup Vukšić: Crkva je zajednica poslana da komunicira (VIDEO)

Naglasio je važnost dijaloga u svakom društvenom kontekstu, a posebnu u multikonfesionalnom društvu kao što je BiH.

– Važnost dijaloga proporcionalno raste sa složenošću društvenih prilika, s multikonfesionalnošću, multikulturalnošću, sa složenošću društva kao takvoga. U vezi s tim mnogo sam puta kazao da u teškim situacijama dijalog, ne samo da je potreban, nego on u takvim situacijama nema alternativu koja bi bila moralno prihvatljiva. Dijalog je jednostavno način za rješavanje svih pitanja među uljuđenim ljudima, među pristojnim svijetom. Što god je složenost tematika i problema veća, proporcionalno raste i potreba za dijalogom. U tom kontekstu, međureligijski dijalog je važan prije svega iz ljudskih razloga, ali i iz teoloških, filozofskih i društvenih razloga – kazao je nadbiskup Vukšić.

Dužnost vjerskih lidera, ali vjerskih zajednica i religija kao takvih, doprinijeti da ljudi žive na što je moguće bolji način, dodao je.

Predavanje nadbiskupa Vukšić mostarskim studentima dio je ciklusa predavanja “Religije u suvremenom kontekstu”, koje organizira Filozofski fakultet SUM-a.

Nadbiskup Vukšić: Crkva je zajednica poslana da komunicira (VIDEO) Dnevni.ba.

dnevni.ba

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO