Ico Voljevica – mostarski karikaturista koji je kreirao čuvenog Grgu

Lik ”Grga”, koji je Ico osmislio, ostavio je značajan trag po kojem se i dan danas Ico pamti.

U Mostaru su rođeni mnogi talenti. Od uspješnih fudbalera, pisaca, političara pa sve do umjetnika Hercegovina je podarila svijetu talentirane ličnosti koje ostavile značajan trag u svijetu. Jedan od njih je Ico Voljevica.

Kada spomente karikaturu i umjetnost neizostavan je Ico Voljevica. Njegovi radovi bili su jedni od najpopularnijih u bivšoj Jugoslaviji ali i u ostatku svijeta.

Rođen je 18. jula 1922. godine u Mostaru. Nakon završene Gimnazije u Sarajevu, 1947. godine upisuje arhitekturu u Zagrebu.

Iste godine počeo se baviti karikaturom a profesionalno se počeo baviti dvije godine kasnije 1949. godine.  Njegov prvi posao je bio u sarajevskom kinu ”Dubrovnik” gdje je radio kao crtač napisa filmova i aranžer.

U studentskim danima radio je tri godine u humorističnom sedmičniku Kerempuh. Objavljivao je glasovitu karikaturu ”Grga protokol” i posatao je stalni član redakcije.

Također, Ico Voljevica radio je u redakcijama ”Globusa” i ”Narodnog lista” i tu je objavljivao čuvenog lika ”Grgu”.

Ico Voljevica i Mustafa Voljevica su bili amidžići, te je upravo Mustafa dobio nadimak po Ici.

ico voljevica

Dobitnik brojnih nagrada

Ismet Ico Volevica važi za jednog od najistaknutijih karikaturista i slikara na našem području. To najbolje dokazuju nagrade i priznanja koje je Ico dobio za vrijeme svoje karijere.

Prvi Grand Prix Osvojio je u rodnom Mostaru 1922. godine. Zatim 1947. godine dobio je još jedan Grand Prix na Svjetskom festivalu karikature u Montrealu za ”Grgu”. Kasnije i u Zagrebu (1986) i Ankari (1993).

” No, Grand Prix je nagrada o kojoj nitko, iskreno rečeno, ne sanja. Nisam ni ja. Već je i prva nagrada iznimno veliko priznanje. U Montrealu je inače vrlo važno pitanje natječaja. Upravo to mi se sviđa, to što traže od autora, šalje se samo jedan rad, a taj mora biti objavljen u posljednjih godinu dana. ” – izjavio je jednom prilikom Ico Voljevica o nagradama u Montrealu

Ico je dobitnik tri nagrade Hrvatskog novinarskog društva 1950., 1965. i 1967. godine. Nagradu za životno djelo ” Otokar Keršovani” 1980. godine.

U mnogobrojne nagrade izdvajamo i ”Zlatnu plaketu Vjesnika” i Nagrade grada Zagreba 1978. godine.

Kako je Grga postao dio svakodnevnog života

ico voljevica

Mlađe generacije sigurno nisu upoznate sa poznatom karikaturom Grga koju je crtao i kreirao Ico Voljevica.

Međutim za sve starije ovo je jedna od asocijacija na djetinjstvo i po njima neka bolja vremena.

Čuvenog Grgu i njegove izjave, dogodovštine mogli ste pratiti u raznim časopisima.

Od 1955. godine Grga je postao dio Narodnog lista, a od 1962. do 2000. objavljivao se u Večernjem listu. Prema podacima Grgini komentari u Večernjem listu su objavljeni 12.830 puta.

15.230 Grga sveukupno je kao stalna rubrika objavljeno u Večernjaku, Kerempuhu Narodnom listu

Jesi li danas vidio Grgu ?

Tako je nekada mnogima započinjao dan. Prva zanimacija je bila šta je danas Grga prokomentarisao? Ico je tako kreirao legendarnog Grgu, ogromnog nosa sa tri dlake na glavi i prosječnom plaćom.

Ko je bio Grga? Nekima možda obična karikatura ali ovo je značajan dio Icinog života a ne samo karijere. Grga je predstavljao tipičnog, običnog života koji bi komentarisao najaktuelnija dešavanja.

Danas je Grga legenda stripa kao i njegov tvorac Ico.

Jednom prilikom Ico je rekao: ” Moj je ideal uvijek bio da napravim karikaturu bez riječi. Tada je ona najbolja – ako bez ikakvog teksta možetepokazati što ste htjeli reći. A nekad smo radili i najgoru vrstu, takve karikature kod kojih ste mogli pokriti crtež i jednostavno pročitati tekst ispod njega. U njemu je bio vic! ”

Za nacrtanog lika iz stripa imao je sve karakterne osobine prosječnog čovjeka koji nije volio nepravdu, nemar, neodgovornost, lopove i sumnjive bogataše.

ico voljevica

Ilustrirao je i crtane filmove

Osim crtanja karikatura Ico je radio u kao ilustrator crtanih filmova. Radio je u studijama crtanog filma poput Kerempuh, Interpublic, Duga film i Zagreb-film. Također, Ico se bavio ilustriranju knjiga i slikovnica, te primijenjenom grafikom u opremi.

” Pokušajte nekad, pokrijte karikaturu i zapazit ćete da je vic u tekstu. Karikaturist je u tom slučaju ilustrator. To je, mislim, za karikaturu najveća i propast. Napravio sam mnogo karikatura bez riječi, ali ponekad, osobito ako je riječ o politici, ipak ste prisiljeni na to, što kažete, na izvjestan natpis na liku, kratak tekst kojim ćete razjasniti šta ste mislili. ” – istakao je jednom prilikom Ico Voljevica

ico voljevica

”Karikatura mora biti jasna! Ako nije, mora biti likovno savršena, ali mislim da da više nema funkciju karikature.”

Ico Voljevica je u kreiranju lika Grge i drugih karikatura, slika i crteža ostavio duh jednog vremena koji će se uvijek osjetiti.

Rijetko ko je imao sposobnost da na zanimljiv, satiričan, duhovit ali istovremeno i ozbiljan način prikaže tadašnju realnost ”običnog” čovjeka.

Nakon duge i teške bolesti Ismet Ico Voljevica umro je u Zagrebu 2008. godine.

Zanimljivosti o razvoju stripa

Strip se razvio pred kraj 19. stoljeća i početkom 20. stoljeća u Sjedinjenim Američkim Državama. Bio je prvenstveno likovno – književni oblik umjetnosti koji je trajno obilježen medijskim kontekstom i komercijalom svrhom.

Počeci stripa mogu se prepoznati u grafičkoj umjetnosti (npr. satirične gravire Williama Hogartha i karikature Rodolphea Töpffera), no nastanak stripa kao samostalnog medija i umjetnosti povezan je s pojavom novinske karikature i s razvojem modernoga tiska i novinstva u drugoj polovici XIX. st.

Prototip stripa ostvario je Wilhelm Busch humorističnim ilustriranim pričama u stihu (Max und Moritz, 1865).

Prvi stripovi (pasice) pojavili su se u engleskim tjednim novinama 1880-ih pa je tako i nastao međunarodni naziv strip, koji je označavao vrpcu, tj. redak komične, crtane anegdote u dnevnim novinama.

U novinama u SAD-u tijekom 1890-ih stripovi su postali neizostavni.

Strip je u svijetu razvio tri velike tradicije u tržišnom i umjetničkom pogledu: angloameričku (u SAD-u i Velikoj Britaniji), europsku (posebno se ističe francusko-belgijska tradicija) te japansku tradiciju (tzv. manga).

Strip u Bosni i Hercegovini

Kada je u pitanju razvoj stripa u Bosni i Hercegovini jedno ime i prezime se izdvaja posebno – Sabit Hasanbegović. On je izdao prvo i jedino izdanje stripa Bosomen koji je izašao za vrijeme proteklog rata.

Strip je nacrtao Ozren Pavlović koji je insprisan bio otporom Bosanaca u tadašnjem ratu i agresiji.

U Tuzli se objavljuju dva broja strip revije ”Komik Roll” koje su veliki trag ostavile ne samo zbog kvaliteta, već zbog činjenice da su radovi objavljeni u ratu.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 5 / 5. Brojanje glasova: 3

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Najnovije vijesti

Možda Vas zanima

Izložba skulptura “Hommage fra Didaku Buntiću” 8. prosinca u Gradnićima

U četvrtak, 8. prosinca 2022. godine, s početkom u...

CK Općine Posušje: Našem sugrađaninu hitno potrebna krv krvne grupe 0 negativna!

Crveni križ Općine Posušje poziva se dragovoljne darivatelje krvi...

SSS BiH: Sindikalna potrošačka korpa za novembar 2022. godine 2.986,85 KM

Sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata Bosne...

DNEVNI HOROSKOP ZA 7. DECEMBAR Pred Rakovima novi životni okršaji, za Vage uspješan poslovni dan

OVAN Posao Osjećate snažnu potrebu da dominirate na poslu i u...

Sveti Nikola posjetio djecu na Klinici za dječje bolesti SKB-a Mostar

Humanitarna akcija pod nazivom “Kad se male ruke slože,...

Preporučeno vamaISTAKNUTO
Možda bi vam se svidjelo