Grušča: 08.oktobra svečano otvaranje spomen obilježja šehidima i civilnoj žrtvi agresije

Izgradnja spomen obilježja ujedinila mještane i sve koji su porijeklom iz Grušče

Grušča je oduvijek bila posebno selo, domaćinsko, i prije, i tokom, i nakon agresije u Grušču se nije moglo doći a da domaćini gosta ne dočekaju onako kako su to od svojih predaka učili, najbolje što mogu. Tako će biti i 08.oktobra jer su se Gruščani, bez obzira gdje sada žive, ujedinili sa jednim ciljem – izgradnjom spomen obilježja za šehide i civilne žrtve agresije na Bosnu i Hercegovinu. Ta misija ih je ujedinila i uspjeli su ostvariti svoj cilj, a osim toga, uspjeli su i olakšati pristup samom selu betoniranjem puta od Grušče do Ribari.

Nekoliko osoba je željelo dati svoj doprinos izgradnjom spomen obilježja, a onda su i kroz Udruženje Visočica počeli širiti ideju o plemenitoj namjeri. Na početku su bili zabrinuti da neće uspjeti obezbjediti sredstva te su slali dopise na više adresa, ali veoma brzo se ispostavilo da su Gruščani dovoljno složni i ujedinjeni da će na najdostojanstveniji način okončati radove i to svečano obilježiti. Omer Halilović predsjednik građevinskog odbora za izgradnju šehidskog spomen obilježja Grušča o tome kaže:

Omer Halilović

                „Na spomeniku su uklesana imena šest šehida i jedne civilne žrtve agresije na Bosnu i Hercegovinu. Dugo smo razmišljali o tome kako podići spomenik te smo se samoinicijativno organizovali i počeli sa izgradnjom i vlastitim sredstvima. Međutim, kako su odmicali radovi nestalo nam je sredstava pa smo se obratili gradonačelniku i PD Igman koji su nas značajnim sredstvima pomogli, nakon čega smo se obraćali i mještanima i ljudima porijeklom iz Grušče, svim građanima. Svi su nas podržali i prezadovoljni smo koliko smo prikupili novca pa će i otkrivanje spomenika biti 08.oktobra.“

Polazak u Grušču biće organizovan i iz Konjica na dan otvaranja spomen obilježja, 8.oktobra u 9 sati ispred Gradske džamije. Zainteresovani se mogu prijaviti na broj telefona 062 172 383.

grušča: 08.oktobra svečano otvaranje spomen obilježja šehidima i civilnoj žrtvi agresije
Grušča: 08.oktobra svečano otvaranje spomen obilježja šehidima i civilnoj žrtvi agresije

Da bi što udobnije putovali do Grušče, mještani ovog sela i svi oni koji su i dalje vezani za svoj rodni kraj odlučili su betonirati dio puta od Grušče do sela Ribari. To je dionica koja je bila u veoma lošem stanju i nije se preporučivalo ići tim dijelom sa malim putničkim motornim vozilom.  Osim betoniranja radili su i na raskresavanju odnosno čišćenju dionice poručio je Gruščanin Kasim Halilović:

grušča: 08.oktobra svečano otvaranje spomen obilježja šehidima i civilnoj žrtvi agresije
Kasim Halilović

                „Trenutno je u Grušči put zatvoren za saobraćaj zbog betoniranja pa molimo ljude da obrate pažnju na to i ne prolaze betoniranom dionicom dok se beton ne osuši. Da ne nanose štetu. Betoniranje dijela puta Grušča – Ribari počelo je 02.oktobra. Tokom sedam dana mašine su gore, i put će biti očišćen sve do Dubočana. Hoćemo da sve završimo i da svi budu zadovoljni, da je mnogo lakše doći do Grušče.“

Organizatori očekuju najmanje 500 posjetilaca, a kako kažu, čak i ako ih bude hiljadu spremni su i vode se onim što su ih preci učili – biti pravi domaćini i svakog  gosta jednako dočekati. Stoga će, kako poručuju, svi posjetioci imati želju za ponovnim dolaskom u Grušču.

radiokonjic.ba

03.10.2023.

amra@radiokonjic.ba   

radiokonjic.ba

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO