FOTO/VIDEO: Edukativna radionica o uvođenju imunizacije protiv HPV u Federaciji Bosne i Hercegovine održana u Livnu

Cijepljenje protiv humanog papiloma virusa (HPV) djevojčica i djevojaka, kao i dječaka i mladića je preporučljivo radi smanjenja rizika od HPV infekcije i njenih štetnih posljedica, naročito određenih karcinoma – istaknuto je tijekom pete Edukativne radionice o uvođenju imunizacije protiv HPV u Federaciji Bosne i Hercegovine koja je održana u Livnu 5. listopada 2023. godine u organizaciji Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine.


Cilj radionice bio je informirati i educirati zdravstvene djelatnike koji rade na imunizaciji u Kantonu 10 o svim aspektima Programa imunizacije protiv HPV infekcije u 2023./2024. godini u Federaciji Bosne i Hercegovine.

foto/video: edukativna radionica o uvođenju imunizacije protiv hpv u federaciji bosne i hercegovine održana u livnu

“Zadovoljstvo nam je zdravstvenim djelatnicima Hercegbosanske županije prezentirati sve dosege uvođenja imunizacije protiv HPV u Federaciji Bosne i Hercegovine. U radionicama koje smo do sada realizirali u različitim gradovima Federacije Bosne i Hercegovine uspjeli smo vidjeti što je stvarna potreba terena i koliko je visok interes za cijepljenje protiv HPV koje očekujemo da počne krajem ovoga mjeseca. Vrlo smo zadovoljni cijelom situacijom i nadamo se da ćemo u razgovoru sa onima koji su najodgovorniji, a to su zdravstveni djelatnici, uspjeti osvijetliti ovu važnu temu i na taj način podići nivo znanja o humanom papiloma virusu, dugoročnim rizicima koje infekcija nosi sa sobom i važnosti cijepljenja protiv HPV”, rekao je prim. mr. sc. Siniša Skočibušić, dr. med., ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine.

foto/video: edukativna radionica o uvođenju imunizacije protiv hpv u federaciji bosne i hercegovine održana u livnu

Pomoćnica ravnatelja za medicinske poslove i voditeljica Sektora javnog zdravstva Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine prof. dr. Aida Ramić Čatak, dr. med., naglasila je da je cilj serije edukativnih radionica educirati zdravstvene djelatnike i javnost i obratiti se roditeljima koji odlučuju o cijepljenju svoje djece.

foto/video: edukativna radionica o uvođenju imunizacije protiv hpv u federaciji bosne i hercegovine održana u livnu foto/video: edukativna radionica o uvođenju imunizacije protiv hpv u federaciji bosne i hercegovine održana u livnu

“Veliki je značaj biti na terenu, razgovarati i družiti se sa zdravstvenim djelatnicima, profesionalcima, koji su u svakodnevnom i izravnom kontaktu sa roditeljima da pošaljemo poruke o sigurnosti i učinkovitosti cjepiva protiv HPV, ali i da unaprjeđujemo komunikacijska znanja i vještine. Nadamo se da ćemo kroz ove radionice potaknuti zdravstvene djelatnike da aktivnije i učinkovitije komuniciraju sa roditeljima, da im objasne značaj zaštite zdravlja mladih generacija i svu dobrobit koju im pruža cijepljenje protiv humanog papiloma virusa”, rekla je prof. dr. Ramić Čatak.

foto/video: edukativna radionica o uvođenju imunizacije protiv hpv u federaciji bosne i hercegovine održana u livnu

Ravnateljica Zavoda za javno zdravsto Hercegbosanske županije dr. Diana Mamić naglasila je važnost edukacije zdravstvenih djelatnika, pogotovo roditelja, o cijepljenju protiv HPV.

“Zadovoljstvo nam je što se u i našoj županiji realizira ovaj hvale vrijedan projekat – edukativne radionice o uvođenju imunizacije protiv HPV u Federaciji Bosne i Hercegovine. Roditelji, odnosno njihova djeca, uskoro će imati priliku pristupiti cijepljenju protiv HPV. Ali, prije toga, moramo informirati zdravstvene djelatnike, roditelje i djecu o njegovom značaju. Cijepljenje protiv HPV je važno za prevenciju malignih oboljenja, posebno raka vrata maternice. Trebamo slijediti zemlje koje su ovo cijepljenje već davno uvele, a u mnogim zemljama je ovo cijepljenje u redovitom programu imunizacije”, rekla je dr. Mamić.

foto/video: edukativna radionica o uvođenju imunizacije protiv hpv u federaciji bosne i hercegovine održana u livnu

Edukativne radionice o uvođenju imunizacije protiv HPV u Federaciji Bosne i Hercegovine namijenjene zdravstvenim djelatnicima koje je stručno uredio i vodi Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine u partnerstvu s Federalnim ministarstvom zdravstva, UNFPA, WHO u BiH, USAID-om i Udrugom Kap održavaju se do kraja godine u nekoliko gradova u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Ovdje možete pogledati video izvještaj: –> VIDEO

www.tomislavnews.com/Izvor tekst: Zavod za javno zdravstvo FBiH/Dom zdravlja Tomislavgrad

www.tomislavnews.com

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO