back to top

FOTO | Snimke iz zraka: Radnici ‘krpe’ most Počitelj i spašavaju što se spasiti može

Radnici pokušavaju popraviti napuknuće na mostu Počitelj. Na mjestu na kojem su uočena oštećenja postavljena je skela i sanacija je u tijeku, a mnoge građane je zabrinula ovakva situacija na kolosalnom mostu.

Bez posljedica

Most, koji je jedan od najspektakularnijih objekata na trasi Koridora 5C, napuknuo je odmah nakon što je izgrađen, a to je tek jedan u nizu problema koji dovode u pitanje prognoze kada bi trebala biti dovršena ova prometnica.

Iz ”Autocesta Federacije BiH” početkom srpnja objavili su kako je spajanje konstrukcije napokon dovršeno i da treba još samo izgraditi priključnu cestu da bi on od jeseni bio pušten u promet.

No, mjesec nakon toga otkriveno je da je konstrukcija na novoizgrađenom mostu, vrijednom više od 28 milijuna eura i koji još nije ni pušten u promet, već popucala.

Iz konzorcija koji čine azerbejdžanska firma “Azvirt Limited Liability Company” te kineske “Sinohydro Corporation Limited” i “Powerchina Roadbridge Group Co. Ltd.”, kao i iz „Autocesta FBiH“ obećavaju da trajnih posljedica po stabilnost objekta neće biti.

Iz “Autocesta” su rekli da će sljedećih dana razmotriti dodatne sankcije izvođaču radova. Za danas je zakazan hitan sastanak svih sudionika u projektu, nakon kojeg bi trebalo biti dostupno više informacija.

”Prilikom izvođenja radova došlo je do nepredviđenih okolnosti, na čijem otklanjanju izvođač već radi. Bitno je da nije ugrožena stabilnost mosta te da neće biti nikakvih trajnih posljedica. Nema potrebe za uznemiravanjem javnosti”, kazao je za “Avaz” direktor „Autocesta FBiH“ Denis Lasić.

Kasnili radovi

Na pitanje o kakvim se nepredviđenim okolnostima radilo, Lasić je rekao da je konzorcij gotovo godinu radio na pripremi gradilišta, zbog čega su radovi značajno kasnili, ali da je to “njihov problem”.

”Toj firmi se svakako naplaćuju penali zbog kašnjenja radova. Mi ćemo tražiti ispunjenje svake stavke ugovora u potpunosti. Imaju rokovi koji se moraju ispoštovati i, uz sva kašnjenja, ova dionica s mostom bit će završena u ovoj godini”, istaknuo je Lasić.

Donja ploča

Most preko Neretve dug je oko kilometar, a izgrađen je na stupovima visokim 100 metara i poveznica je ka već izgrađenom dijelu autoceste koja od Međugorja vodi ka Hrvatskoj i spaja se s Dalmatinom.

Napukline su vidljive na donjoj ploči mosta između dva stupa, a navodno su se pojavile tijekom zatezanja kablova koji drže konstrukciju.

Piše: Evelin Trako | Avaz

Objava FOTO | Snimke iz zraka: Radnici ‘krpe’ most Počitelj i spašavaju što se spasiti može pojavila se prvi puta na Čapljinski portal.

caportal.net

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO