back to top

FBiH: 109.000 domaćinstava do kraja godine dobiva pomoć od EU

Federalni ministar rada i socijalne politike FBiH Adnan Delić potpisao je u petak u sjedištu Federalne vlade sporazume s čelnicima općina i gradova, koji se odnose na realizaciju programa pomoći Europske unije energetski siromašnim domaćinstvima u FBiH.

Delić se tim povodom obratio na press-konferenciji i za 23. listopad najavio objavu javnog poziva.

Korisnici mogu biti samo najugroženija domaćinstva iz četiri kategorije: korisnika socijalne pomoći, umirovljenika čija mirovina nije veća od zagarantirane, računajući i minimalnu, domaćinstva korisnici dječjeg doplatka i domaćinstva u kojem maloljetnu djecu odgaja samo jedan roditelj.

Naglasak je dakle na domaćinstvima, a ne pojedincima, ističe ministar.

To je zbog toga što domaćinstvo može i u navedenim kategorijama imati članove sa dobrim primanjima, primjerice ako umirovljenik s niskom mirovinom živi sa sinom u domaćinstvu koji dobro zarađuje.

Suština je da ovu pomoć dobiju u navedenim kategorijama ona kojima je zaista najpotrebnija radi subvencioniranja troškova grijanja u predstojećoj sezoni grijanja. Stoga pomoć ne mogu dobiti domaćinstva koja budu imala veće prihode od definiranih u javnom pozivu.

Ministar Delić nada se da će novac na računima neposrednih korisnika biti do kraja ove godine, a prema procjenama, treba da je dobije oko 109.000 domaćinstava u Federaciji. Iznosi će biti od 300 KM do 600 KM po domaćinstvu.

Rok za podnošenje izvještaja Europskoj uniji o utrošku novca u Federaciji je kraj travnja 2024.

Obrasci javnih poziva bit će na web-stranicama Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, općina i gradova, bit će podijeljeni i po i županijama, a moguće ih je preuzeti i u pisanoj formi u općinama.

Europska unija je za podršku energetski siromašnim domaćinstvima, s ciljem prevladavanja krize izazvane poskupljenjem energenata, na osnovu sporazuma BiH sa Europskom komisijom izdvojila 64,5 milijuna KM u okviru programa za zapadni Balkan.

Federalni ministar Adnan Delić, kao i predstavnici općina koji su se nakon potpisivanja sporazuma obratili s njim na press-konferenciji, nadaju se da će realizacija ovog projekta biti od velike pomoći i u budućoj izradi socijalne karte u FBiH.

Načelnik Općine Ilidža Nermin Muzur, načelnik Kupresa Zdravko Mioč i pomoćnik načelnika Tomislavgrada Ante Bokanović izrazili su zahvalnost Federalnoj vladi i resornom ministarstvu, kao i Europskoj komisiji.

Objava FBiH: 109.000 domaćinstava do kraja godine dobiva pomoć od EU pojavila se prvi puta na Čapljinski portal.

caportal.net

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO