Dr. Jurić: U godinu dana u Federaciji od karcinoma preminulo 4436 osoba

U Federaciji BiH od karcinoma je tijekom prošle godine umrlo čak 4.436 osoba. Od toga je 2.477 osoba muškog spola, a 1.959 ženskog. Ovi porazni podaci objavljeni su u Zdravstveno-statističkom godišnjaku Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Tako su tri vrste karcinoma, odnosno maligne neoplazme pluća, dojke i kolona na popisu deset vodećih uzroka smrti stanovništva u FBiH tijekom prošle godine. U manjem bh. entitetu još nisu dostupni podaci za prošlu godinu, a, prema posljednjima iz 2021., u RS karcinomi su odnijeli 2.623 života. Umrlo je 1.558 osoba muškog te 1.065 osoba ženskog spola.

Stručnjaci upozoravaju da je broj oboljelih od karcinoma, definitivno, u porastu, a brojni su čimbenici koji utječu na to. Prema riječima dr. Andree Jurić, čelnice Zavoda za javno zdravstvo ZHŽ, ne postoji linearna povezanost između uzroka i nastanka karcinoma.

Pravilna ishrana, redovna tjelesna aktivnost, smanjivanje stresa i dovoljna količina sna, kako kaže, protektivno djeluju na smanjenje mogućnosti nastanka karcinoma. Jednolična ishrana, naročito ona bogata šećerima, kako pojašnjava, kao i ona koja je bogata konzervansima i umjetnim bojama, potiče rast i razvoj brojnih karcinoma.

-Dokazana je viša incidencija svih vrsta kroničnih oboljenja, među njima i velikog broja tumora kod osoba koje se ne bave redovno tjelesnom aktivnošću, makar tri puta tjedno. Također, svi smo izloženi skoro stalnom stresu, međutim, vrlo je važan oporavak organizma dovoljnom, preporučenom količinom sna od osam sati – ukazuje dr. Jurić.

Iako se, prema incidenciji, naša zemlja bitno ne razlikuje od onih u EU, kod nas su, kako kaže dr. Jurić, kao, uostalom, u mnogim zemljama koje su u tranziciji, preventivni programi na vrlo niskim granama.

– Po tome ozbiljno zaostajemo za zemljama EU – kaže dr. Jurić i ukazuje na važnost preventivnih pregleda.

Dr. Jurić napominje da građani moraju voditi računa o izloženosti UV zračenju i usvojiti naviku korištenja krema s visokim zaštitnim faktorom, gotovo cijele godine, ali i izbjegavati spavanje u prostorijama u kojima se nalaze razni uređaji; od mobitela do Wi-Fi pojačivača, zbog njihovog zračenja, te ih inače redovno provjetravati. Posebno savjetuje da se obrati pažnja na razna pakovanja hrane u plastičnim ambalažama, budući da se na taj način u organizam unose mikročestice plastike.

Post Dr. Jurić: U godinu dana u Federaciji od karcinoma preminulo 4436 osoba je prvi puta viđen na Grude Online.

www.grude-online.info

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO