Buško jezero najveće u Europi nema ni jedan turistički objekt uz obalu

Možda niste znali ali u BiH se nalazi najveće vještačko jezero u Europi koje se prostire na površini od 57 četvornih kilometara. Jedno je od najbogatijih raznim vrstama riba. Ovdje dolaze loviti ribu strastveni ribolovci iz susjednih zemalja pa i šire. Međutim uz obalu ovoga jezera nema ni jedan hotel, motel, bungalov, bilo što gdje bi ribolovci mogli prenoćiti, pojesti dobru hranu i uživati u pogledu na jezero koje je zaista pravi dragulj prirode. Istina Jozo Ćurković koji je vlasnik i etno sela pokušao je izgraditi dentalnu kliniku uz samo jezero. Kada sam razgovarao s njim govorio je kako će tu dolaziti Italijani, Nijemci i drugi stranci vršiti implantate i druge zahvate u ortodontskoj klinici a ujedno uživati u ljepotama jezera i okoliša. Naravno otvorila bi se i nova radna mjesta pa bi mještani okolnih sela oko jezera konačno dobili posao kada su već izgubili zemlju zbog hidroakumulacije koja se koristi za proizvodnju električne struje za susjednu Hrtvatsku, Pokraj jezera i danas se mogu vidjeti samo betonski kosturi Jozine ideje. Sve je kako kaže zabranila vlast. Zašto, ni on nema odgovora!?

Razgovarao sam i sa koncesionarom Jugoslavom Brdar koji već tri godine brine o korištenju Buškog jezera za sportski ribolov. Tvrdi da bi se puno bolje iskoristili prirodni potencijali jezera kada bi se izgradilo nekoliko bungalova uz jezero gdje bi ribiči mogli prenoćiti, pojesti dobru hranu, ostaviti više novca nego za dnevnu dozvolu.

-Strani ribolovci ne žele spavati u Livnu ili Tomislavgradu a loviti na Buškom jezeru. Oni žele pogled uz jezero, kvalitetnu hranu, uslugu. Mi smo predali naše zahtjeve vlastima Tomislavgrada da izgradimo nekoliko bungalova kako bi obogatili tu ponudu pa vidjet ćemo što će od toga biti. Mislim da se potencijali jezera mogu daleko bolje i više iskoristiti”, kaže nam Jugoslav.

Dovoljno je otići samo stotinjak kilometara na rijeku Plivu gdje je dio rijeke iznajmljen koncesionaru koji je tu napravio izvanredne uvjete za ribolovce. Pastrmku i lipljena tu dolaze loviti ribiči iz cijeloga svijeta. Takva koncesija se isplati a i obližnji stanovnici koji proizvode domaću hranu imaju koristi. Naravno i Republika Srpska koja dobiva porez i doprinose za zaposlene.

buško jezero najveće u europi nema ni jedan turistički objekt uz obalu

Som od preko jednoga metra ulovljen u Buškom jezeru Foto: privatni arhiv
Na jezeru je upravo taj dan kada sam snimao reportažu održano natjecanje u sportskom ribolovu. Bilo je čak 90 ribolovca na brani iz BiH ali i susjednih zemalja. Pojedini ribiči lovili su somove duže od jednoga metra. Jezero potencijala ima. Ima čak i ljudi koji bi uložili novac u turističko ugostiteljske sadržaje. Dok se stranački prvaci “nadmudruju” tko će veći kolač uzeti k sebi, prirodni potencijali propadaju a najbolje radno stanovništvo odlazi u tuđi svijet, trbuhom za kruhom.

Tekst i fotke: Srećko Stipović

flash.ba

buško jezero najveće u europi nema ni jedan turistički objekt uz obalu

relax-portal.info

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO