back to top

Čović počinje inventuru za izbore u Livnu

Vodstvo HDZ-a BiH počet će od sljedećeg tjedna svojevrsnu inventuru stanja u općinskim organizacijama stranke uoči predstojećih lokalnih izbora, a prve na popisu naći će se općine u kojima je došlo do razilaženja, podjela, pa čak i stvaranja novih političkih opcija, doznaje Večernji list.

Ponajprije se to odnosi na gradove Široki Brijeg, Žepče i Čapljinu, u kojima je ova stranka na posljednjim izborima ostvarila pobjedu i za koje se procjenjuje kako je potrebna asistencija vrha stranke u nadilaženju problema.

Od te tri sredine, u Livnu je na posljednjim izborima vjerojatno bilo najizazovnije. Tamo je na izborima pobijedio novi kandidat Darko Čondrić, koji je naslijedio Luku Čelana.

A slavio je s oko 800 glasova prednosti ispred kandidata HDZ-a 1990. Nediljka Rimca, koji je aktualni ministar zdravstva FBiH.

No, treći i vrlo blizu njima bio je Stipo Đapić Biber, neovisni kandidat koji je imao udjel od 22,70 posto te 1755 glasova, što je solidan rezultat. Njegovi glasovi mogli su presuditi tadašnjeg gradonačelnika Livna. Nije mali broj glasova dobio ni četvrtoplasirani Dinko Periša, koji je dobio 843 glasa birača.

Raslojavanje i raskol

Aktualni gradonačelnik Čondrić je liječnik koji je imao veliki ugled u Livnu.

Istina je, međutim, kako unutar stranačkih struktura postoje i različita razmišljanja treba li on ponovno biti kandidat ove stranke za gradonačelnika.

Kako se doznaje, dodatne brige za HDZ BiH predstavlja i spoznaja da bi protukandidata za gradonačelnika Livna iz redova HDZ-a 1990. mogao poduprijeti i Hrvatski nacionalni pomak, stranka kojoj je na čelu Ivan Vukadin, koji je ranije izgradio stranku i preuzeo vlast nakon što je sklonjen iz HDZ-a Tomislavgrada.

Kada bi se pak ponovio rezultat lokalnih izbora iz 2020. godine te tome imali na umu odnosi snaga nastali nakon općih izbora, onda bi stariji HDZ izgubio poziciju gradonačelnika.

Stanje u tamošnjem Gradskom vijeću odavno nije pod nadzorom jedne političke stranke, što također komplicira vođenje Grada.

Uostalom, predstavnici više hrvatskih oporbenih političkih stranaka iskazali su odlučnost zajedno nastupiti na lokalnim izborima, a o čemu se nagađalo i prigodom izbora za Hrvatski sabor.

Večernji.ba

relax-portal.info

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO