ŽZH: Za održavanje i rekonstrukciju cesta više od 3,5 milijuna KM

Za održavanje, rekonstrukciju i izgradnju regionalnih cesta na području Zapadnohercegovačke županije u ovoj godini planirano je ukupno 3,512.000 konvertibilnih maraka, piše Večernji list BiH.

Što će se financirati

Kako se navodi u planu i programu održavanja i zaštite, rekonstrukcije, izgradnje i obnove regionalnih cesta u 2023. godini, koji je izradila Javna ustanova Ceste Zapadnohercegovačke županije, a na temelju Zakona o javnim cestama Zapadnohercegovačke županije, i koji je usvojilo Upravno vijeće Javne ustanove Ceste Zapadnohercegovačke županije, od ukupnog navedenog iznosa 890.000 konvertibilnih maraka planirano je za redovito održavanje, u što spada redovito održavanje i redovito održavanje u zimskim uvjetima. U redovito održavanje, za što je tijekom ove godine planirano 530.000 konvertibilnih maraka, spada organizacija sustavne ophodarske službe, čišćenje kolnika, košenje trave i granja, održavanje sustava za odvodnju, održavanje bankina, popravak i zamjena vertikalne signalizacije i opreme, popravak udarnih rupa i obnova kolnika, intervencije nakon nesreća i ostali radovi redovitog održavanja od 15. ožujka 2023. do 14. studenoga 2023. godine. Za redovito održavanje u zimskim uvjetima planirano je 360.000 konvertibilnih maraka. Iz navedenih sredstava financirat će se čišćenje snijega, sprječavanje i otklanjanje poledice, informiranje, odvodnja i ostali radovi zimskog održavanja, uključujući i temeljno redovito održavanje od 1. siječnja do 14. ožujka i od 15. studenoga do 31. prosinca 2023. godine. Prema planu i programu održavanja i zaštite, rekonstrukcije, izgradnje i obnove regionalnih cesta u 2023. godini, za izvanredno održavanje cesta i rekonstrukciju planirano je ukupno 2,092.000 konvertibilnih maraka.

Izvanredno održavanje cesta i rekonstrukcija podrazumijevaju veće radove na kolniku (obnova i zamjena asfaltnog zastora, krpanje, ojačanje, popravak kolničke konstrukcije…), odvodnji, odronima, klizištima, kosinama, cestovnim objektima te rekonstrukciju i slično od 1. siječnja 2023. do 31. prosinca 2023. godine. Kako se navodi u planu i programu održavanja i zaštite, rekonstrukcije, izgradnje i obnove regionalnih cesta u 2023. godini, za horizontalnu i vertikalnu signalizaciju i opremu cesta u ovoj godini planirano je 310.000 konvertibilnih maraka.

Nepredviđeni troškovi

Za nadzor, tehničku dokumentaciju i drugo planirano je ukupno 60.000 konvertibilnih maraka, dok sredstva pričuve iznose 160.000 konvertibilnih maraka. Kako je navedeno u spomenutom dokumentu, program utroška može obuhvatiti i nepredviđene troškove. U skladu s odlukom Vlade Zapadnohercegovačke županije, odnosno Upravnog vijeća JU Ceste Zapadnohercegovačke županije, program utroška će obuhvaćati i nerealizirane projekte iz 2022. godine, za čiju će se realizaciju koristiti neutrošena sredstva osigurana u 2022. godini.

Post ŽZH: Za održavanje i rekonstrukciju cesta više od 3,5 milijuna KM je prvi puta viđen na Grude Online.

www.grude-online.info

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Najnovije vijesti

Možda Vas zanima

Dnevni horoskop za 02.06.2023.

Ovan Velika upornost u kombinaciji sa pozitivnom energijom djeluje kao...

Blagajnica KPZ-a Zenica osumnjičena je za pronevjeru više od 660 tisuća KM

Nizom istraga i prikupljenih dokaza utvrđeno je da je...

Preporučeno vamaISTAKNUTO
Možda bi vam se svidjelo