Znate li koliko je iznosila potrošačka košarica za svibanj?

Sindikalna potrošačka košarica koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za svibanj 2023. godine iznosi 2.748,60 KM.

Prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH za ožujak 2023. iznosila je 1.265 KM (posljednji podatak objavljen od Federalnog zavoda za statistiku), a minimalna plaća, prema Odluci Vlade FBiH, je 596 KM, tako da pokrivenost Sindikalne potrošačke košarice prosječnom plaćom je 46,02 posto, a minimalnom plaćom 21,68 posto.

Prilikom izrade Sindikalne potrošačke korpe u obzir je uzeta prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH, te minimalni troškovi života četveročlane obitelji koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednješkolskom, a drugo u uzrastu osnovca.

Samu potrošačku korpu čine sljedeće kategorije (pored naziva se nalazi postotak sudjelovanja pojedinačne kategorije u sindikalnoj potrošačkoj korpi): Prehrana 42,51 posto, Stanovanje i komunalne usluge 14,19 posto, Higijena i održavanje zdravlja 8,81 posto, Obrazovanje i kultura 11,28 posto, Odjeća i obuća 10,91 posto, Prijevoz 5,02 posto i Održavanje domaćinstva 7,28 posto.

U kategoriji prehrana korištene su cijene iz tri (3) trgovačka centra za 86 artikala.

Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja ubrojani su troškovi za deset (10) stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest (6) stavki, priopćeno je iz Saveza samostalnih sindikata BiH.

Objava Znate li koliko je iznosila potrošačka košarica za svibanj? pojavila se prvi puta na Čapljinski portal.

caportal.net

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO