Zijad Landžo: Mogao sam odustati ali sam odlučio pobijediti sebe

Nakon saznanja da boluje od karcinoma snagu je pronašao u planinama. Iza njega su usponi na najviše vrhove planina u BiH ali i Europi. Takve aktivnosti rezultiraju i odličnim ljekarskim nalazima.

“Bolničke noći, borba s karcinomom i oporavak nakon terapija su iscrpljujući. Bilo je toliko teško da sam razmišljao da odustanem. Ali nisam! I evo me, dobro sam hvala Bogu” poručuje Zijad Landžo kojem je prije četiri godine dijagnosticiran karcinom larinksa.

Tokom te četiri godine bilo je mnogo borbi, padova i uspona. Govoreći za Radio Konjic, odgovarajući na pitanje kako je saznao da boluje od karcinoma i zbog čega je snagu potražio u planinama Zijad kaže:

                “Iznenada je došlo do promuklosti u glasu. Otišao sam ljekaru i nakon završenih pretraga konstatovano je da imam zloćudni tumor larinksa. Prošao sam kroz operacije, liječenja, odstranjenje dijela grkljana, 2/3 larinksa, još nekih dijelova tijela, izgubio sam oko 30 kilograma tjelesne težine. Tako se i kod mene počela javljati psiha i problematično mišljenje da je to moj kraj. Ali onda se u meni počeo javljati i neki bunt, ne želim odustati i boriću se s bolesti. Tako sam krenuo izlaziti na planinu. Prvo su to bili Vrtaljica, Repovica, brda oko Konjica. I išao sam noću. ”

Na pitanje zbog čega je odlazio tokom noći, Zijad odgovara:

                “Kada bih sreo nekoga, primjećivao sam da me posmatra sa sažaljenjem. Kao da sam otpisan. Ja sam to tako doživljavao, pa sam i ja počeo da razmišljam da li je to taj kraj. Išao sam noću jer nije bilo ljudi, a ja nisam bio za priču o bolesti.  Nisam ja u tom periodu bio za ljude, nisam se osjećao ugodno među ljudima.  Želio sam biti sam, da se opustim, da uživam u onom lijepom što gledam. Mi na planini uživamo, ali i pokazujemo sami sebi koliko smo jaki. ”

zijad landžo: mogao sam odustati ali sam odlučio pobijediti sebe
Zijad Landžo: Mogao sam odustati ali sam odlučio pobijediti sebe

U toj samoći, na planini, spoznao je koliko je već prepreka prešao i odlučio sebi postavljati nove ciljeve jer kako kaže, kada jednom pobijedite karcinom ta bojazan od njegovog povratka tjerala ga je na postavljanje novih ciljeva i vlastitih borbi. Kako kaže, nisu to ciljevi u smislu planinskih vrhova nego testiranje vlastitih granica, jer u određenom trenutku mu je bilo važno samo da hoda, da se kreće.

                „Ja samo želim da hodam. Da pobjeđujem sebe. Da postavljam nove ciljeve koje stižem i savladavam. Što se tiče planinskih vrhova, popeo sam mnoge u BiH ali i Evropi u ove četiri godine. Popeo sam „Challenge 2000+“ to je 78 vrhova preko 2000 m.n.v. i upoznao sam predivne ljude. Sa prijateljicom, planinarkom Pamelom Bijedić peo sam nedavno Mont Blanc 4810 m.n.v. Želim se zahvaliti i onima koji su nam pomogli da odemo na Mont Blanc a to su Sindikat SIPA-e, Radix d.o.o. Konjic, PD Igman Konjic i Udruženje oboljelih i liječenih od karcinoma s područja Konjica. Prije Mont Blanca smo peli i austrijski najviši vrh Grossglockner.“

U toj zelji da hoda, da pobjeđuje sebe, sve više se zaljubljivao u planinu pa je tako i rasla želja da drugi ljudi osjete te čari.  Kako bi pokazao i drugima ljepote Prenja i ostalih planina, Zijad Landzo je postao licencirani planinarski vodič A i B kategorije,  u ljetnim i u zimskim uslovima, obučen za lakše i teške ture, a takvih nemamo mnogo u BiH. Vodič je i za PD Prenj Glogošnica i PD Planine Sarajevo. Ipak, naglašava da mu vrhovi nisu važni. Važno je samo da vrijeme provodi na planini a boravak na čistom planinskom zraku itekako doprinosi boljoj krvnoj slici i opštem psihofizičkom stanju, što potvrđuju i Zijadovi nalazi.

zijad landžo: mogao sam odustati ali sam odlučio pobijediti sebe
Zijad Landžo: Mogao sam odustati ali sam odlučio pobijediti sebe

                „Svakih 4 do 6 mjeseci idem na kontrole, vadim nalaze za onkološke kontrole i većina tih nalaza je odlična. Doktori kada vide moje nalaze se zadovoljno smješkaju i konstatuju: Planina Prenj – vidi se po nalazu?“

A za sve one koj imaju dilemu oko odlaska na planinu, slobodno kontaktirajte  Zijada, pronaći ćete ga na na društvenim mrežama. Kako kaže, rado će pomoći svakome ko želi upoznati planinu, a za sve one koji se, kao i on, suočavaju sa karcinomom ima važnu poruku:

„Rekao bih svima koji imaju ovakve zdravstvene probleme. Izađite iz kuće, odmaknite se od onih koji razgovaraju o teškim, tmurnim temama, koji opterećuju. Nađite sebe, nađite društvo i aktivnosti koje vam odgovaraju. Radite ono što vas odmara. Idite u planinu, na rijeku, pecajte, planinarite. Tu je i Udruženje oboljelih i liječenih od karcinoma s područja Konjica, slobodno kontaktirajte i njih, a ja sam raspoložen pomoći svima, svojim prijateljima. Nije bolest kraj, evo ja sam primjer da postojimo i mi koji smo bili bolesni ali i dalje se borimo“

zijad landžo: mogao sam odustati ali sam odlučio pobijediti sebe
Zijad Landžo: Mogao sam odustati ali sam odlučio pobijediti sebe

Borac jednom-borac zauvijek. Odustajanje nije opcija. Uz istinsku podršku porodice, kakvu je imao i Zijad,  i najteže prepreke se savladavaju.

14.09.2023.

radiokonjic.ba

amra@radiokonjic.ba

radiokonjic.ba

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO