Zaražene svinje krijumčare se iz sjevernog dijela BiH u Hercegovinu

Otkriveno je više slučajeva krijumčarenja svinja zaraženih afričkom kugom iz sjevernoga dijela Bosne i Hercegovine na područje Hercegovine, izvijestile su danas vlasti entiteta Republike Srpske.

Žarište zaraze svinjskom kugom u Bosni i Hercegovini već je mjesecima područje Posavine i Semberije u sjevernom dijelu zemlje, zbog čega je eutanazirano više od 50.000 svinja.

Vlasti su zabranile prijevoz ili trgovinu svinjama iz toga područja kako bi se suzbilo širenje zaraze. No, posljednjih tjedana se zaražene svinje krijumčare na područje Hercegovine. “Svinje koje su zaražene afričkom kugom sve više se švercaju iz kontaminiranih područja na jug zemlje”, rekao je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić na današnjoj konferenciji za novinare, prenosi Hina.

Dodao je kako su vlasti uspjele otkriti nelegalni promet i trgovinu svinjama, a analizama je utvrđeno kako je 80 posto takvih svinja bilo zaraženo afričkom kugom. “To je klasično kršenje mjera. Bit će podnesene kaznene prijave protiv svih onih koji su sudjelovali u ovoj aktivnosti”, dodao je entitetski ministar.

Po njegovim riječima svinje se krijumčare doslovno pod okriljem noći. Prijevozom zaraženih svinja se širi bolest afričke kuge te otežava završetak ove krize, dodao je ministar Minić.

Post Zaražene svinje krijumčare se iz sjevernog dijela BiH u Hercegovinu je prvi puta viđen na Grude Online.

www.grude-online.info

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO