back to top

Za proslavu Međunarodnog dana kuhara pripremljeni zanimljivi gastronomski specijaliteti

Međunarodni dan kuhara obilježava se diljem svijeta pa tako i u Srednjoj školi dr. fra Slavka Barbarića u Čitluku, a sve s ciljem da se stručnim radionicama, natjecanjima i druženjima doprinese unapređenju i promociji ovog plemenitog zanimanja. Učenici ugostiteljskog smjera SŠ dr. fra Slavka Barbarića danas su, uz pomoć mentora, za svoje posjetitelje pripremili brojna ukusna jela i na taj način sudjelovali u obilježavanju Međunarodnog dana kuhara.

Svjetsko udruženje kuharskih saveza (World Association of Chefs’ Societies) svake godine priprema određenu temu, koja je geslo i veliki motiv, a obilježavanje se ove godine održava pod geslom „Growing great chefs“. Pod ovo geslo odlično se uklopila suradnja čitlučkih srednjoškolaca ugostiteljskog smjera pod vodstvom profesora Damira Mlikote, Irene Milićević, Marine Jurić i Damira Primorca sa vrsnim znalcem Igorom Vlatkovićem, uspješnim kuharom, gastronomom i nesebičnim mentorom brojnih školskih radionica te Danijelom Biokšićem, također uspješnim kuharom i gastronomom.

Ova suradnja urodila je dvodnevnom radionicom koja je kroz dijeljenje znanja o pripremanju jela i samo spravljanje ukusnih obroka povezala naše Brotnjo, Slavoniju i Baranju.

Dragi učenici, kolegice i kolege profesori, uvaženi gosti sve vas pozdravljam. Danas u našoj školi obilježavamo Međunarodni dan kuhara. Za ovu prigodu nastavnici kuharstva Damir Mlikota, Irena Milićević i Marina Jurić, u suradnju s našim gostima Igorom Vlatkovićem i Danijelom Biokšićem, organizirali su radionice na kojima su pripremili različite specijalitete s našim učenicima. Radionice su organizirane s ciljem stjecanja novih znanja i vještina te zbog promocije struke. Nadam se da ćete uživati u pripremljenim jelima – poručila je okupljenima prof. Adela Škutor, ravnateljica SŠ dr. fra Slavka Barbarića, čestitala kuharima njihov dan te im se zahvalila na dosadašnjem i poželjela uspjeh u budućem radu.

Gastronomija je više od samog spremanja jela, ona predstavlja način života i izvor zadovoljstva zbog postignutih uspjeha začinjenih s mnogo ljubavi. Igor Vlatković jako je uspješan u svom pozivu, na poseban način u povezivanju moderne gastronomije s tradicionalnim jelima, a dio znanja prenio je i na učenike SŠ dr. fra Slavka Barbarića.

Drago mi je da samo mogao biti dio jednog ovakvog kolektiva, da možemo prikazati naša znanja i vještine iz Ugostiteljske škole iz Osijeka i da vam možemo dočarati našu gastronomiju. Jako su me se dojmili vaši učenici koji su s predznanjem stečenim od svojih profesora pristupili izradi naših slavonskih i baranjskih jela. Bili su malo skeptični da probaju ribu, ali iskreno mislim da cure i dečki mogu biti stvarno zadovoljni. Probajte naše slavonsko-baranjske delicije, tu smo pripremili perkelt od dunavskog soma, možda uz fiš i čobanac našu najpoznatiju deliciju – kazao je Igor Vlatković.

Jela od slatkovodne ribe bila su samo dio današnje gastronomske ponude. Brojni posjetitelji proslave mogli su probati nešto novo i nesvakidašnje jer su dio ponude bila jela poput sporo pečene teletine s nježnim umakom tune, svinjski lungić pečen na maslacu i poslužen na kremi od celera, ali i brojne slastice.

Navedeno su samo neka od jela moderne gastronomije koja svojom posebnošću privlači ljubitelje dobre hrane, ali i gledatelje koji putem malih ekrana sa zanimanjem prate kulinarska natjecanja poput MasterChefa, čije je dvoje sudionika iz Brotnja, Ivana Soldo i Miroslav Kordić, svojim dolaskom podržalo proslavu Međunarodnog dana kuhara u Čitluku.

Program proslave glazbeno je obogatio učenik Mladen Mandžo, dok je učenik Gabrijel Barbarić bio voditelj programa.

 

The post Za proslavu Međunarodnog dana kuhara pripremljeni zanimljivi gastronomski specijaliteti appeared first on Općina Čitluk.

citluk.ba

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO