Za poticanje na ubojstvo tri godine zatvora

Vrhovni sud Federacije BiH, po sucima Nidžari Zlotrg, Draganu Čorlija i Emiru Neradin, odbio je žalbu branitelja kao neosnovanu te donio presudu kojom se potvrđuje presuda Županijskog suda u Mostaru kojom je Andrijan Jurković iz Čapljine osuđen na kaznu zatvora od tri godine.

Podsjetimo, Županijski sud u Mostaru dana 14. 3. 2022. godine donio je presudu kojom je optuženi – Andrijan Jurković iz Čapljine, ranije osuđivan, proglašen krivim zbog događaja od 7. kolovoza 2020. godine koji se dogodio ispred ugostiteljskog objekta ‘Craft’ u Čapljini.

Kako stoji u presudi, nakon kontinuiranih verbalnih sukoba s Igorom Čolićem, Jurković je izišao iz vozila BMW zajedno s bratom Markom Jurkovićem i Matkom Križanovićem, te su stali na betonsku šetnicu i to – Matko Križanović držeći u rukama automatsku pušku ‘kalašnjikov’, a Andrijan Jurković se kretao prema Igoru Čoliću, upućujući prijetnje i navodeći Križanovića da puca u pravcu glave oštećenog Igora Čolića. 

Križanović je ispalio dva metka, usred čega je Igor Čolić zadobio teške tjelesne ozljede u vidu prostrijelih rana obje potkoljenice, pa je pao na tlo, čime je optuženi Andrijan Jurković, s eventualnim predumišljajem, poticao izvršenje kaznenog djela ‘ubojstva’ koje je pokušao, čime je počinio kazneno djelo Ubojstvo iz članka 166. Stavak 1, a u svezi sa člancima 28. I 32. KZ F BiH pa mu je Sud izrekao kaznu zatvora u trajanju od tri godine. Naime, člankom 32. KZ F BiH propisano je da tko drugog s umišljajem potiče činjenje kaznenog djela kaznit će se kao da ga je sam učinio.

  Preminuo od posljedica prometne nesreće u Tomislavgradu

Križanović  je nakon ovog događaja u bijegu te je nedostupan policijskim i pravosudnim tijelima u BiH.

No, na ovu presudu branitelj optuženog, odvjetnik Haris Hakalović, podnio je žalbu zbog, kako je smatrao, bitnih povreda odredaba kaznenog postupka, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja i pogrešne primjene materijalnog prava, s prijedlogom da se žalba uvaži i pobijana presuda ukine.

Međutim, dana 20. 10. 2022. godine Vrhovni sud Federacije BiH, po sucima Nidžari Zlotrg, Draganu Čorlija i Emiru Neradin, donio je presudu kojom se žalba branitelja Andrijana Jurkovića odbija kao neosnovana i potvrđuje presuda Županijskog suda u Mostaru.

Vrhovni sud ističe da je prvostupanjski Sud iznio jasne i određene razloge, da je cijenio sve dokaze i da su žalbeni prigovori obrane neosnovani.

Suprotno žalbenom stavu branitelja, navodi Vrhovni sud, prvostupanjski Sud je dao jasne i određene razloge zbog čega nalazi da su se u radnjama optuženog stekla obilježja predmetnog kaznenog djela dovodeći predmetne radnje izvršenja kaznenog djela koje je poduzeo optuženi u kontekst njegovih ranijih sukoba sa oštećenim Igorom Čolićem.

Sud je pravilno cijenio olakšavajuće okolnosti, tako i otežavajuće okolnosti na strani optuženog , te je i jedne i druge, a po stavu Vrhovnog suda, pravilno cijenio, pa je izvršna kazna zatvora u trajanju od tri godine primjerena da se njom postigne svrha kažnjavanja, te da se utječe na počinitelja da ubuduće ne čini kaznena djela.  (R.I.)

  Broj suicida u BiH u porastu

Za poticanje na ubojstvo tri godine zatvora Dnevni.ba.

dnevni.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Najnovije vijesti

Možda Vas zanima

TEŠKO DA ĆE USPJETI BILO KOGA DA NASMIJU Horoskopski znak koji jednostavno ne zna za humor

Astrolozi manjak humora kod ovog znaka pripisuju tome što...

Preporučeno vamaISTAKNUTO
Možda bi vam se svidjelo