Vozaču Mercedesa određen pritvor: Tužiteljstvo objavilo detalje i uzrok stravične nesreće

Općinski sud Tuzla prihvatio je prijedlog postupajućeg tužitelja i odredio mjeru jednomjesečnog pritvora za Smajla Mehmedovića (24) iz Tuzle zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo teška krivična djela protiv sigurnosti javnog prometa u vezi sa krivičnim djelom ugrožavanje javnog prometa, priopćeno je iz Tužiteljstva Tuzlanskog kantona..

Od siline udara vozilo se prevrnulo

– On je osumnjičen da je 21. rujna 2023. godine oko 1 sat nakon ponoći, u tuzlanskom naselju Solana (sjeverna magistrala u Tuzli, sa dvije prometne trake u jednom smjeru), svjestan da se ne pridržava prometnih propisa i time dovodi u opasnost živote ljudi, sa koncentracijom alkohola u krvi od 0,65 promila, upravljao vozilom Mercedes lijevom prometnom trakom bezobzirnom brzinom od oko 150 km/h na mjestu gdje je ograničenje brzine 50 km/h, dok se ispred njega u istom smjeru kretalo vozilo Toyota Yaris u desnoj prometnoj traci, a u kojem je bilo šest osoba.

– Uslijed ovakve vožnje i neprilagođene brzine, osumnjičeni nije uspio sigurno zaustaviti vozilo kada je vozačica Toyote počela prestrojavanje u lijevu prometnu traku, nakon čega je ostvario kontakt prednjim čeonim dijelom Mercedesa sa lijevim bočnim dijelom vozila Toyota, koje se od siline udara odbilo naprijed, udarilo bočnim dijelom u prometne znakove i stup ulične rasvjete i prevrnulo na krov, a Mercedes je prednjim čeonim dijelom udario u stablo drveta.

U prometnoj nesreći je pet osoba iz Toyote teško tjelesno povrijeđeno i hospitalizirano u UKC-u Tuzla, dok su osumnjičeni i suvozač iz njegovog vozila lakše povrijeđeni. Na vozilu Mercedes je vlasnik prijavio štetu od oko 100.000 KM.

– Oglas –

Donio naredbu o provođenju istrage

Nakon obavljenog očevida, saslušanja svjedoka i drugih istražnih radnji Odjeljenje kriminalističke policije PU Tuzla je 2. listopada 2023. godine ovom Tužiteljstvu dostavilo izvješće o počinjenom krivičnom djelu i predalo osumnjičenog u nadležnost Tužiteljstva.

Postupajući tužitelj je donio naredbu o provođenju istrage i ispitao Mehmedovića.

– Oglas –

Istražne radnje i potrebna vještačenja su u tijeku.

– Oglas –

hip.ba

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO