Vlada HNK: Usaglašene Izmjene i dopune Budžeta HNK za 2022.

Na nastavku 188. sjednice, Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona usaglasila je Izmjene i dopune Budžeta HNK za 2022. godinu.

U Izmjenama je, između ostalog, planirano i 6 miliona KM na ime dodatne podrške zaposlenicima uslijed rasta indeksa potrošačkih cijena. Na ovaj način Vlada je osigurala potrebne preduslove na osnovu kojih je jednoglasno usvojila Odluku o isplati 1.080,00 KM na ime podrške korisnicima Budžeta HNK. Istaknuto je kako se ova odluka odnosi i na asistente u nastavi, pripravnike i savjetnike, dok su od iste izuzeti premijer, ministri i poslanici u Skupštini HNK. U Izmjenama i dopunama Budžeta HNK također je planirano dodatnih 3 miliona KM na ime podrške domovima zdravlja u HNK. Budući da je Vlada dala saglasnost na Izmjene i dopune Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja HNK za 2022. godinu u kojem je osigurano dodatnih 13 miliona KM zdravstvenim ustanovama u Kantonu, pozvala je osnivače i menadžment zdravstvenih ustanova da, također, dodatnim sredstvima još snažnije preduzmu sve mjere kako bi se poboljšao materijalni status djelatnika u zdravstvu.

Nastavljajući započete aktivnosti u vezi s rješavanjem pravomoćnih sudskih rješenja, Vlada je usvojila Odluku o isplati 500.000,00 KM na ime redovnih sudskih presuda.

Na prijedlog Ministarstva trgovine, turizma i zaštite okoliša Vlada je usvojila Odluku o usvajanju Programa utroška novčanih sredstava sa pozicije ”Transfer drugim nivoima vlasti” u iznosu od 100.000,00 KM, kojima se podupiru manifestacije iz turizma. Također, donesen je Zaključak kako će prioritet imati manifestacije koje podršku nisu dobile od drugih institucija. Vlada je usvojila i Odluku o usvajanju Programa utroška novčanih sredstava sa kriterijima raspodjele ”Transfer neprofitnim organizacijama” u iznosu od 400.000,00 KM.

  Zimsko održavanje puteva na području Konjica

Također, Vlada je usvojila Izvještaj o provedenim aktivnostima i postignutim ciljevima kroz Program raspodjele sredstava ”Transfer za jačanje turističkih kapaciteta”, planiranih Budžetom HNK za 2021. godinu za čije je provođenje Vlada izdvojila 1.400.000,00 KM, Izvještaj o provedenim aktivnostima i postignutim ciljevima kroz Program raspodjele sredstava ”Transfer neprofitnim organizacijama” planiranih Izmjenama i dopunama Budžeta HNK za 2021. godinu za čije je provođenje Vlada izdvojila 149.500,00 KM i Izvještaj o provedenim aktivnostima i postignutim ciljevima kroz Program utroška sredstava ”Tekući transferi drugim nivoima vlasti” planiranih Budžetom HNK za 2021. godinu za čije je provođenje Vlada izdvojila 400.000,00 KM.

Na prijedlog Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Vlada je usvojila Odluku o usvajanju Programa o Izmjenama i dopunama Programa utroška novčanih sredstava utvrđenih Izmjenama i dopunama Budžeta HNK  za 2022. godinu s pozicije ”Namjenska sredstva od naknada prikupljenih po osnovu prenamjene poljoprivrednog zemljišta” u ukupnom iznosu od 1.073.923,33 KM.

Vlada je, na prijedlog Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta, donijela Odluku o finansiranju i sufinansiranju rekonstrukcije u osnovnim školama Marka Marulića u Prozor-Rami, te Trećoj i Šestoj osnovnoj školi u Mostaru, u iznosu od 130.000,00 KM.

Vlada je dala saglasnost i na prijem u pravosudne organe u HNK, i to 20 namještenika i 8 državnih službenika u općinskim sudovima, potom Kantonalnom sudu Mostar i Kantonalnom tužilaštvu.

Vlada HNK

09.12.2022.

radiokonjic.ba

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Najnovije vijesti

Možda Vas zanima

Preminuo Miroslav Ćiro Blažević

U Zagrebu je u 88. godini života nakon duge...

Dnevni horoskop za 08.02.2023.

Ovan Stalo vam je da budete u toku glavnih događaja,...

FOTO| Web sekcija Srednje škole Neum u posjeti NSoftu

Dana , 7 veljače 2023. godine učenici Srednje škole...

LOJO: Nema predaje dok imamo šanse

Ženska Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine pred sobom ima...

FOTO: U organizaciji TK Grude održan Grand Slam Hercegovine

U organizaciji Teniskog kluba GRUDE, završeno je do sada...

Preporučeno vamaISTAKNUTO
Možda bi vam se svidjelo