Vlada HNK: Osigurane pare za jednokratnu pomoć budžetskim korisnicima

Mostar — Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) utvrdila je izmjene i dopune budžeta HNK za 2022. godinu u iznosu od 325.500.000 KM.

Izmjenama je, među ostalim, planirano 6 miliona KM na ime dodatne podrške zaposlenima uslijed rasta indeksa potrošačkih cijena. Na taj način Vlada je osigurala potrebne preduslove za provedbu Odluke o isplati 1.080 KM na ime podrške korisnicima budžeta HNK. U izmjenama i dopunama kantonalnog budžeta također je planirano dodatnih 3 miliona KM na ime podrške domovima zdravlja u HNK.

Tiokom sjednice Vlada je usvojila i Nacrt budžeta HNK za 2023. godinu. Tokom rasprave istaknuto je kako je u Nacrtu budžeta za 2023. godinu zadržana razvojna dimenzija, odnosno uvećana su sredstva za privredu, poljoprivredu i turizam. Također, podržani su strateški projekti jedinica lokalne samouprave. Vlada će, kao i do sada, podržati brojne aktivnosti u obrazovanju, sportu, kulturi te drugim područjima bitnim za razvoj kantona, a predviđena su i potrebna sredstva za ispunjavanje obaveza vezanih za kolektivne ugovore sa sindikatima korisnika budžeta, saopšeno je u utorak iz Vlade HNK-a.

Vlada je zadužila Ministarstvo finansija da primjedbe i prijedloge na Nacrt budžeta, koji su usvojeni na današnjoj sjednici, ugradi u usvojeni Nacrt kako bi bio dostavljen u daljnju skupštinsku proceduru.

Na prijedlog Ministarstva za pitanja boraca Vlada je usvojila Odluku o usvajanju Strateškog plana razvoja boračkog poduzetništva za period 2022.-2025. godine. Ciljevi Strateškog plana vezani su za uspostavu podsticajnog okruženja za promociju i razvoj boračkog poduzetništva kako bi se smanjile društvene razlike, podstakla resocijalizacija i osiguralo povećanje nivoa zaposlenosti, te pravednija raspodjela društvenog bogatstva posebno u kontekstu podrške posebnim društvenim grupama kao što su borci i članovi njihovih familija.

  Prva žrtva višednevnih kiša: Stariji muškarac poginuo u odronu u BiH | HIP.ba

Istaknuto je kako se radi o izuzetno bitnom strateškom dokumentu, a njegovim usvajanjem Vlada je potvrdila spremnost da svim borcima, pogotovo poduzetnicima, osigura podršku za njihove razvojne-poduzetničke projekte, navodi se u saopštenju.

(StarMo)

starmo.ba

eKatalozi

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Najnovije vijesti

Možda Vas zanima

Lojo: I dalje imamo šanse da se plasiramo na EP

Ženska Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine okuplja se u...

U SKB Mostar nema teških slučajeva zaraze streptokokom

Dok broj zaraženih streptokokom u Europi i susjednoj Hrvatskoj...

Hotel ”President” ugostit će najveći sportsko-zabavni spektakl regije!

Hotel ”President” u Čapljini bit će i ove godine...

FOTO: Održan peti memorijalni turnir Željko Mikulić & Zoran Tica

U nedjelju je u Grudama održan peti memorijalni međunarodni...

Široki na 14-0 skoru

Košarkaši Širokog su na Pecari još jednom potvrdili svoju...

Preporučeno vamaISTAKNUTO
Možda bi vam se svidjelo