VIDEO: Otvoreno spomen-obilježje stradalima iz župe Ploče-Tepčići

U svetištu sv. Ante Padovanskog Ploče-Tepčići jučer je otvoreno spomen-obilježje svim poginulima, stradalima i nestalima u Drugom svjetskom ratu, poraću i Domovinskom ratu iz župe Ploče-Tepčići te pripadnicima 4. Gardijske brigade Hrvatske vojske „Pauci“ i 10. Topničko-raketnog puka HVO Široki Brijeg stradalima na području župe Ploče-Tepčići.

Spomen obilježje otvorio je Oliver Soldo, ministar branitelja HNŽ, a polaganjem vijenaca i paljenje svijeća poginulima su počast odali članovi obitelji, predstavnici općine Čitluk na čelu s načelnikom Marinom Radišićem, predstavnici Ministarstva branitelja HNŽ, predstavnici naseljenih mjesta Vidovići, Tepčići, Dobro Selo i Slipčići, predstavnici 4. gardijske brigade i 10. topničko-raketnog puka, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata i mnogobrojni ostali.

video: otvoreno spomen-obilježje stradalima iz župe ploče-tepčići

Dio spomen-obilježja u Tepčićima posvećen je trojici župnika – mučenika i uznika, a za sve pokojne slavljena je i sv. Misa, uz nazočnost velikog broja župljana i njihovih gostiju.

Idejni projekt za spomen-obilježje izradila je dipl. ing. arh. Dajana Šaravanja. U središtu spomen-obilježja nalazi se veliki bijeli križ s kružnim podnožjem, a u polukrugu uz križ su četiri kubusa s ispisanim imenima stradalih iz četiri naselja župe Ploče-Tepčići; na kosom položenom dijelu spomenika nalazi se ploča s imenima poginulih gardista i pripadnika HVO-a. Inače, tijekom Drugog svjetskog rata i poraća iz župe Ploče-Tepčići stradalo je 280 osoba, u Domovinskom ratu, što izravno što od posljedica rata 22 osobe, uz čija imena na spomeniku su i imena četvorice pripadnika 4. gardijske brigade i jednog pripadnika 10. topničko-raketnog puka HVO Široki Brijeg. U sklopu spomenika su i tri jarbola s prepoznatljivim nacionalnim i vjerskim obilježjima.

video: otvoreno spomen-obilježje stradalima iz župe ploče-tepčići

Zaslugom Društva „Ante“ Tepčići, brojnih donatora, fratara i drugih institucija ovaj spomenik ostaje kao otvorena knjiga koja govori o dubokim ranama nastalim kroz povijest, ali i o velikoj snazi vjere i ljubavi ljudi ovoga kraja.

Programu otvaranja spomen-obilježja glazbeni doprinos dali su Puhački orkestar HKUD „Seljačka sloga“ iz Trebižata te mješoviti pjevački zbor „Sv. Franjo“ iz Čapljine

The post VIDEO: Otvoreno spomen-obilježje stradalima iz župe Ploče-Tepčići appeared first on Općina Čitluk.

citluk.ba

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO