back to top

VIDEO | HNŽ i dalje bez nove vlade, SDA želi uključiti i NES

Iako se očekivalo kako će Hercegovačko-neretvanska županija nakon više od godinu dana od izbora dobiti novu Vladu, u posljednji trenutak dogodio se preokret. Naime, koalicijski sporazum trebali su danas potpisati predstavnici HDZ-a BiH, SDA te SDP-a, ali to je za sada odgođeno jer je SDA htjela uključiti u vlast i stranku NES koja ima jednog zastupnika u Skupštini.

Kako kaže stara narodna izreka: “Ražanj je bio spreman, ali zec je ostao u šumi”. Tako bismo mogli sažeti novi neuspjeli pokušaj formiranja Vlade u HNŽ-u.

Naime, tri najjače stranke u Skupštini ove županije HDZ BiH, SDA i SDP danas su nakon dugotrajnih pregovora trebale potpisati koalicijski sporazum. No, već u nedjelju navečer bilo je jasno kako je to za sada propalo, a razlog je taj što je SDA u posljednji trenutak htjela uključiti u vlast i NES. Pred TV kamere danas je jedini stao Arman Zalihić iz SDP-a.

Preko priopćenja Županijskog odbora stranke to isto potvrdio je i HDZ BiH. Oni su pozvali sve političke subjekte na odgovornost.

U izjavi za Federalnu novinsku agenciju zamjenik predsjedatelja Skupštine Džafer Alić iz SDA, naveo je kako su oni računali na NES od samog početka te da je on optimist kako će se sve brzo završiti.

Zalihić je dodao kako je SDA postupila neozbiljno te da im je jasno dato do znanja kako s SDP-om trebaju dogovoriti raspodjelu ministarstava koja im pripadaju, bez uključivanja drugih opcija, pa tako i NES-a.

Podsjetimo, kako je za formiranje Vlade u HNŽ-u potrebna dvotrećinska podrška 20 zastupnika u Skupštini, a ove tri stranke imaju 21 zastupnika, stoga je uključivanje drugih opcija praktično suvišno. Ipak, u idućim danima ostaje nam za vidjeti hoće li doći do konačnog dogovora.

Objava VIDEO | HNŽ i dalje bez nove vlade, SDA želi uključiti i NES pojavila se prvi puta na Neum.online.

neum.online

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO