back to top

UZNEMIRUJUĆE SCENE IZ DOMA Zaposlenici iz ‘Pazarića’ udaraju osobu s invaliditetom koja jeca od bolova

Prije četiri godine su otkrivene zastrašujuće informacije o nehumanom ponašanju prema štićenicima u Zavodu Pazarić. Sada su otkriveni novi snimci koji prikazuju da se nasilje nad osobama s invaliditetom nastavilo.

Na potresnoj videosnimci do kojeg je došla ekipa Al Jazeera Balkans vidi se nasilje nad jednim od štićenika. Naime, ženska osoba udara dječaka/mladića i govori mu da “začepi” dok on jeca od bolova.

U anonimnoj izjavi zaposlenika Zavoda Pazarić ističe se da je videosnimka nastao tijekom ove godine i da svi u toj ustanovi znaju za nasilje koje se događa svakodnevno, ali da nitko ne pokušava bilo što promijeniti.

“Radnici su upozoreni da ne udaramo djecu kanisterima, to je prošlo kao usmena opomena. Svi su upoznati što se tu događa. Pokušajte zagrliti nekoga od korisnika pa ćete vidjeti njegovu reakciju, odmah prave obrambene pokrete da se zaštite”, rečeno je za AJB.

Prethodni zastrašujući snimci nehumanog ponašanja prema štićenicima te njihovo vezivanje za radijatore, objavljeni su 2019. godine. Nova snimka te ispovijest uposlene osobe govore o tome da se za četiri godine u ovom Zavodu ništa nije promijenilo.

Međutim, ni nadležni nisu mnogo marili za rješavanje krajnje problematične situacije u Pazariću. Nakon što je prije četiri godine izbio skandal parlamentarci su obavezali Vladu FBiH da formira inspektorat za socijalnu zaštitu koji bi provodio nadzor nad socijalnim ustanovama, ali se to nije dogodilo.

Općinski sud u Sarajevu je pak uradio svoj dio posla osudivši tri bivša direktora na ukupno 13 i po godina zatvora zbog nesavjesnog postupanja i povrede prava štićenika Zavoda usljed propusta u nadzoru i stalnom praćenju fizičkog i duševnog stanja štićenika.

Osuđujuća presuda direktorima nije pomogla zaposlenicima da se osvijeste i prestanu zlostavljati djecu i osobe s invaliditetom.

Objava UZNEMIRUJUĆE SCENE IZ DOMA Zaposlenici iz ‘Pazarića’ udaraju osobu s invaliditetom koja jeca od bolova pojavila se prvi puta na Posušje.info.

www.posusje.info

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO