Uprava Doma zdravlja Konjic: 12 plata u 2022.godini

U svakom kalendarskom mjesecu je uplaćena jedna neto plata radnicima.

S obzirom na brojnost upita predstavnika medija, u interesu javnosti, Uprava Javne ustanova Dom zdravlja Konjic obavještava javnost da je stav uprave da prava radnika nisu sporna. Poslodavac se ne može miješati u rad sindikata a samim tim ni u organizovanje akcija u borbi za zaslužene i zarađene plate radnika uključujući i proteste.

Uprava obavještava javnost da je prvi put nakon dugo godina poslodavac uspio da uplaćuje bruto plate. Kao Uprava smo zahvalni na podršci koju smo imali od decembra 2021. godine da bi mogli plaćati tekuće obaveze i da je spriječena blokada rada ustanove.

U 2022. godini do danas je uplaćeno 11 bruto plata radnika a do kraja sedmice će se izvršiti uplata neto plata radnicima za septembar 2022. godine, tj. 12 plata u 2022. godini, u svakom kalendarskom mjesecu je uplaćena jedna neto plata radnicima.

Kašnjenje dvije plate datira još do pravnog prednika JU Opšte bolnice Konjic, jedna plata kasni duže od dvije decenije a druga plata duže od jedne decenije. U momentu nastanka JU Dom zdravlja Konjic, februara 2016. godine, preuzet je dug od 8 miliona KM od pravnog prednika JU Opšte bolnice Konjic.

Dom zdravlja Konjic odnosno pravni prednik JU Opšta bolnica Konjic i prije potpisivanja novih Kolektivnih ugovora nije bio u mogućnosti isplaćivati plate sa svim pripadajućim porezima i doprinosima, a potpisivanjem istih stvoreno je dodatno finansijsko opterećenje, jer godinama unazad sredstva za isplatu bruto plata i naknada radnicima nisu obezbijeđena.

  Konjic: JKP “Standard” dobilo novu donaciju od preduzeća “Bir” iz Norveške

Iznos koji je planiran i dodijeljen budžetom Vlade HNK na godišnjem nivou zajedno sa tranšom Zavoda zdravstvenog osiguranja HNK nije dovoljan za isplatu plata po kolektivnim ugovorima.

radiokonjic.ba

06.12.2022.

radiokonjic.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Najnovije vijesti

Možda Vas zanima

Preporučeno vamaISTAKNUTO
Možda bi vam se svidjelo