Umirovljenici najavljuju prosvjede

”Ako do 1. prosinca 2022. ne bude održan zajednički sastanak sa predstavnicima Vlade FBiH organizirat ćemo masovne mirne prosvjede pred zgradom Vlade na kojim ćemo upoznati javnost o našim zahtjevima”, priopćeno je Saveza Udruženja umirovljenika FBiH.

Navode kako su njihovi zahtjevi hitno povećanje iznosa najniže mirovine, ispravljanje nepravde učinjene pri donošenju Odluke o izvanrednom usklađivanju, konkretno, povećanje postotka usklađivanja svih mirovina. Uz to, traže i sveobuhvatan program socijalne i ekonomske pomoći penzionerima za ublažavanje rasta cijena, odnosno posljedica inflacije.

Iz Saveza su priopćili kako je Federalni zavod za mirovinsko i invalidsko osiguranje, na osnovu zaduženja Vlade Federacije, predložio da sve mirovine budu povećane za 4,35 posto jer postoje zakonski i financijski uvjeti.

”Ne uvažavajući taj prijedlog i bez konsultacija sa Savezom, Vlada FBiH na telefonskoj sjednici donosi odluku o povećanju samo najnižih mirovina za pet posto, iako joj je Zakonom o mirovinskom i invalidskom osiguranju omogućen veći postotak povećanja”, priopćili su iz Saveza.

Naveli su kako je Vlada uredbom u srpnju dodijelila jednokratnu novčanu pomoć od 100 KM svim umirovljenicima, iako bi Savez, da je konsultiran, predložio 150 KM za umirovljenike s najnižim mirovinama, a ostalim po 50 KM.

Post Umirovljenici najavljuju prosvjede je prvi puta viđen na Grude Online.

www.grude-online.info

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO