back to top

Ukoliko odbijete alkotest mogli biste platiti kaznu od 4.000 maraka

U parlamentarnu proceduru upućen je još jedan prijedlog izmjena i dopuna Zakona o osnovama sigurnosti prometa na cestama u BiH, a ovaj put radi se o strožijem kažnjavanju onih koji odbiju alkotestiranje ili testiranje na opojne droge.

Njime je predviđena kazna od 4.000 KM za vozača ili instruktora koji odbije testiranje na prisustvo alkohola u krvi, opojnih droga ili lijekova koji ne bi smjeli biti korišteni prije i za vrijeme vožnje – piše Faktor.

Osim novčane kazne predviđena je i zabrana vožnje na šest mjeseci i dodjeljivanje šest kaznenih bodova.

Kao razlog za ovaj prijedlog navode sve učestalije obijesne vožnje, s tragičnim posljedicama, a nerijetko su počinitelji pod utjecajem nedozvoljenih sredstava.

Ovo nisu jedine izmjene Zakona o osnovama sigurnosti prometa koje se nalaze u proceduri.

Trenutno se čeka hoće li Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH definitivno odbiti ili pak ostaviti “u životu” prijedlog po kojem se osobama sa invaliditetom od 80 posto omogućava da na vozilu imaju posebnu naljepnicu, umjesto što sad to pravo imaju osobe sa stopostotnim invaliditetom. I njih je predložio DF.

Nešto ranije su usvojene dvije izmjene istog zakona, a odnose se na kažnjavanje nepropisnog parkiranja na mjestu predviđenom za osobe sa invaliditetom, te kažnjavanje uništavanje natpisa na ćirilici ili latinici na putokazima.

Objava Ukoliko odbijete alkotest mogli biste platiti kaznu od 4.000 maraka pojavila se prvi puta na Čapljinski portal.

caportal.net

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO