back to top

Udruženje “i” Konjic: Danas održano druženje roditelja i djece

Druženju su prisustvovali gradonačelnik Osman Ćatić i direktorica Centra za socijalni rad Konjic Nadira Đapo, a održano je povodom obilježavnja Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom

Udruženje roditelja, djece i omladine sa cerebralnom paralizom i ostalim teškoćama u razvoju “i” Konjic organizovalo je danas druženje za svoje članove povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, koji se svake godine obilježava 3.decembra. Druženju su prisustvovali gradonačelnik Konjica Osman Ćatić i direktorica Centra za socijalni rad Konjic Nadira Đapo, a u razgovoru sa roditeljima, iskazali su spremnost u pružanju podrške članovima udruženja i njihovim aktivnostima i u narednom periodu. Udruženje trenutno okuplja 32 porodice, a očekuju se i nova učlanjenja, kazao je Amir Nuhić, predsjednik Udruženja “i” Konjic.

Amir Nuhić, predsjednik Udruženja “i” Konjic i gradonačelnik Osman Ćatić

“Danas smo organizovali druženje osoba sa invaliditetom i njihovih roditelja povodom 3.decembra, Međuanrodnog dana osoba sa invaliditetom. Drago mi je da su danas sa nama gradonačelnik Osman Ćatić i direktorica Centra za socijalni rad Konjic Nadira Đapo, koji su nam velika podrška. Svrha ovog druženja je da se obilježi taj dan i da se neke korisne stvari urade. Sada imamo 32 porodice, a imamo još nekoliko porodica koje trebaju da donesu dokumentaciju i da se uključe. Daleko je veći broj tih porodica u ruralnim područjima koji ne znaju da udruženje postoji i ne znaju da bi neke privilegije mogli ostvariti kao članovi udruženja, ako ništa, u smisli komunikacije sa drugim roditeljima, što je izuzetno značajno za roditelje mlađe djece”-kazao je Nuhić.

Grad Konjic će u narednom periodu podršku radu Udruženja “i” usmjeriti u dijelu koji se odnosi na izgradnju Dnevnog centra u Čelebićima, naveo je gradonačelnik Konjica Osman Ćatić.

“Grad Konjic nastoji da bude prisutan na ovakvim i sličnim aktivnostima koje organizuje Udrženje “i” i kontinuitetu smo tu prisutni, jer nam je želja da kroz ovakva druženja vidimo koje su potrebe udruženja i roditelja i da adekvatno regujemo. Najbolji način za to su aktivnosti na izgradnji Dnevnog centra. Prva faza je urađena, a sada slijedi druga faza. To je jedan dječiji mobilijar prilagođen za tu kategoriju djece i već smo u saradnji sa roditeljima na tragu toga kako bi trebao izgledati taj dječiji park. Aktivnosti odmah kreću poslije Nove godine”-najavio je gradonačelnik Ćatić, dodavši da će jedna od aktivnosti koja se planira za narednu godinu, a koju će Grad Konjic podržati, biti i izrada kalendara i čestitki, a u cijeli projekat bili bi uključeni sugrađani i privredni subjekti koji bi kroz otkup kalendara i čestitki pomogli Udruženju “i” odnosno roditeljima i njihovoj djeci.

Nadira Đapo, direktorica Centra za socijalni rad u Konjicu, kazala je da je njihova ustanova prva kojoj se roditelji obraćaju za pomoć, pa su i njihova nastojanja usmjerena u tom pravcu, da uvijek budu na raspolaganju roditeljima za sve vidove pomoći odnosno pružanje potrebnih informacija oko ostvarivanja njihovih prava.

udruženje "i" konjic: danas održano druženje roditelja i djece
Nadira Đapo, direktorica Centra za socijalni rad Konjic

“Naša saradnja sa Udruženjem “i” već traje godinama i ovo je prilika da govorimo o potrebama osoba sa invaliditetom i da zajedno radimo na poboljšanju njihovih uslova. U svemu tome kreira se i politika na lokalnom nivou koja će, također, ići u prilog osoba sa invaliditetom”-kazala je Đapo.

Roditeljima djece sa teškoćama u razvoju jako su važna ovakva druženja, jer imaju priliku da iznesu svoje probleme i da ih zajedno pokušaju riješiti s lokalnom zajednicom. Danas ih je posebno obradovala informacija da će Grad Konjic nastaviti pomagati izgradnju Dnevnog centra.

udruženje "i" konjic: danas održano druženje roditelja i djece
Udruženje “i” Konjic okuplja 32 porodice

“Uspjeli smo dogovoriti i postići velike ciljeve za izgradnju našeg centra, koji nam jako mnogo znači. Ono što je nama bila vodilja cijelo ovo vrijeme je da imamo jedan takav centar u kojem će naša djeca moći boraviti i u kojem će moći biti zadovoljene sve njihove potrebe, za druženjem, eduakcijom i okupacijom. Mislim da smo na dobrom putu, zahvaljujući gradonačelniku i našem predsjedniku”-kazala je Zorica Šilić, majka djeteta sa teškoćama u razvoju.

radiokonjic.ba

04.12.2023.

samra@radiokonjic.ba

radiokonjic.ba

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO