Ubojstvo koje je zgrozilo Osijek: Marko nije policiju zvao dva sata, mijenjao iskaz i pomjerao stvari

Jadna naša Mihaela, tek je počela živjeti. Tako zlatna cura, divno stvorenje. Svi smo u šoku. Roditelji su joj pod tabletama otkako se to dogodilo. Jako se teško nosimo s time. Bili su na saslušanju u policiji, tamo su i saznali šta se točno dogodilo.

Nismo znali za njega, da su se zabavljali. On je neki momak, tek završio za policajca, neiskusan, a dali mu oružje. Što je on s tim pištoljem radio, ko zna. U arteriju je baš pogodio, ugušila se u vlastitoj krvi. Jadno dijete, tko zna šta je proživljavala zadnjih trenutaka. Očajni smo.

Kroz suze je za 24sata govorio stric Mihaele B. (21), koja je u srijedu navečer ubijena u stanu Marka Š. (27) u Donjem gradu u Osijeku, inače mladog policajca.

Poznavali se dva tjedna

Stotine ljudi ispratilo je Mihaelu na posljednji počinak u subotu, među njima i njeni prijatelji s Pravnog fakulteta, na kojemu je bila izvrstan student, kolege sportaši iz sportskog taekwondo kluba u kojemu je trenirala pet godina i osvajala medalje te prijatelji i kolege s posla, jer je studirajući i radila u osječkom trgovačkom centru Portanova.

– Oglas –

Nakon što je osječka policija, dan nakon ubistva, kratko izvijestila o događaju, a u javnosti se pojavila priča da se Mihaela sama ubila, upravo prijatelji, točnije njene najbolje prijateljice, prve su izrazile sumnju u te tvrdnje. Naime, one su u javnost pustile prepisku Mihaele s Markom Š.

Iz poruka se iščitava da su nastale početkom tjedna te da je njihov odnos u samom začetku i da je Marko Š. djevojci pomalo problematičan. Mihaela je Marka poznavala tek dvije sedmice i u tom vremenu počeli su češće komunicirati i dopisivati se porukama.

– Oglas –

Znala je da je odradio pripravnički staž za mladog policajca u prometnoj policiji te da je nedavno dobio posao za stalno i zadužio pištolj. Čak ga je jednom prilikom i posjetila na radnom mjestu, gdje ju je pozvao da dođe tijekom njegove radne smjene.

Među njima su se razvijali osjećaji, ali i prve nesuglasice pa se ne može točno tvrditi jesu li bili u vezi ili ne, ali viđali su se povremeno. Početkom tjedna imali su svojevrsni sukob zbog kojeg je Mateja, u porukama koje je pisala prijateljici, Marka nazvala posesivnim, poremećenim i manipulativnim te izjavila kako se više zbog toga ne želi viđati s njim.

Upravo to je prijateljicama signaliziralo da se možda policija nije dovoljno pozabavila “drugom stranom”, nego su vjerovali iskazima svog djelatnika koji se, kako se kasnije pokazalo, ponašao u najmanju ruku čudno nakon što je ispaljen metak iz njegovog pištolja.

Godinama bio vatrogasac

Mihaela je došla njemu u stan koji se nalazi u zgradi DVD-a, s obzirom na to da je Marko godinama bio vatrogasac u donjogradskom DVD-u i stan je dobio na korištenje. Njegov otac je također vatrogasac, ali u Javnoj profesionalnoj vatrogasnoj postrojbi, gdje je zamjenik zapovjednika.

Što se događalo u stanu nije poznato s obzirom na to da su tu večer bili sami. Ispaljeni hitac iz pištolja pogodio je djevojku u donji dio lica, prostrijelivši aortu, i vrlo je brzo umrla od iskrvarenja. Umjesto da odmah zove policiju i Hitnu, Marko odlučuje činiti nelogične postupke: premješta namještaj narušavajući dokaze, zove nekoliko osoba, pokušava fingirati nesretan slučaj… Tek nakon gotovo dva sata poziva Hitnu i policiju.

Osim policije, u uviđaju sudjeluje i zamjenica ŽDO-a. Neslužbeno se saznaje kako je nekoliko puta tokom saslušanja mijenjao iskaze, počevši od toga da se djevojka sama ubila, da se on u tom trenutku tuširao, pa onda da se ispaljenje metka dogodilo slučajno.

Policija ga je zbog toga prvobitno teretila tek za teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti. Tek poslije je Županijsko državno odvjetništvo njegov zločin okvalificiralo kao ubojstvo

Cijelo to vrijeme osječka javnost i mediji objavljuju nove i različite neslužbene informacije. Neki pričaju i o tome da je policija pokušala zataškati događaj, umanjiti nivo krivnje i odgovornosti mladog policajca Marka Š. Dakako, policija je sve to više puta demantirala ističući kako istraga u ovom slučaju, kao i drugima, ide svojim tijekom i nadopunjava se s novim saznanjima.

Nisu se htjeli izjasniti jesu li saznanja o objavljenim porukama, koje su primili dan nakon ubistva, ikako utjecala na utvrđivanje okolnosti i motiva smrti mlade djevojke, ali su u petak odlučili Marka Š. privesti sucu istrage pod sumnjom da je počinio teško kazneno djelo dovođenja u opasnost opće opasnom radnjom uzrokujući smrt druge osobe.

Odnosno, teretili su ga za nehajno postupanje službenim pištoljem koji je, eto, uzrokovao nečiju smrt. To je, dakako, znatno blaže kazneno djelo od ubistvo, za koje se ipak odlučilo državno odvjetništvo u kvalifikaciji počinjenog djela pa je Marko Š. zadržan u pritvoru sljedećih mjesec dana.

Živio samozatajnim životom

Zanimljivo je da je Marko Š. živio samozatajnim životom, za njega prijatelji kažu da je u društvu uvijek bio pristojan, povučen, pomalo stidljiv. Prije nego što se odlučio upisati na kurs za policajca u trajanju od 11 mjeseci studirao je strojarstvo u Slavonskom Brodu, no fakultet nije završio.

Nakon završenog policijskog tečaja, godinu i pol je radio u saobraćajnoj policiji i moglo ga se vidjeti kako regulira promet u gradu, sjedi kao suvozač u presretaču ili pak s kolegama radi kontrolu prometa.

U svibnju je na njegovo ime stigla pritužba na postupanje tijekom kontrole saobraćaja i ispisivanja kazne za nepropisno korištenje pojasa, ali pritužba građanina odbačena je kao neosnovana. Niko od njegove porodice nije bio raspoložen za razgovor.

Mateja je, s druge strane, kažu njene prijateljice, bila vrlo aktivna djevojka, iskrena, otvorena, direktna. Znala se izboriti za sebe, imala je svoje stavove i nije se “dala povlačiti za nos”. Marko joj se na početku svidio, što i ona priznaje u svojim porukama, ali je s vremenom otkrivala njegove mane i o njima govorila prijateljicama.

Kako mu je u dopisivanju proteklog ponedjeljka napisala da se više ne želi s njim viđati i on je rekao da to poštuje, ali da mu je žao zbog te njene odluke, što ju je nagnalo da dođe njemu u stan u srijedu navečer za sada zna samo Marko.

– Oglas –

hip.ba

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO