U ZHŽ ovog mjeseca po 1000 KM jednokratne naknade

Proračunskim korisnicima Zapadnohercegovačke županije do kraja prosinca bit će isplaćena jednokratna novčana naknada u visini od 1000 KM, za što je osigurano više od 2,5 milijuna KM, piše Večernji list BiH.

Rebalans proračuna

Riječ je o naknadi zaposlenima sukladno uredbi o pomoći stanovništvu uslijed rasta indeksa potrošačkih cijena, koju je ljetos usvojila Vlada FBiH, a kojom se ostavlja mogućnost poslodavcu izvršiti isplatu jednokratne pomoći radniku u visini do 1080 KM bez uplate doprinosa i poreza s obzirom na to da se ista ne smatra plaćom ili naknadom plaće prema odredbama Zakona o radu.

– Glavni naglasci ovog rebalansa proračuna ZHŽ-a su uvećanje naknada troškova zaposlenih. Svi proračunski korisnici dobit će po 1000 KM kako bismo donekle ublažili izrazite inflatorne učinke općenito na životni standard. Za tu stavku izdvojeno je 2,504.800 KM – kazao je prilikom obrazloženja rebalansa proračuna dopredsjednik Vlade ZHŽ-a i ministar financija Toni Kraljević.

Riječ je o drugom rebalansu u proteklih nekoliko mjeseci kojim je proračun ZHŽ-a za 2022. uvećan za 10,577.792 KM te iznosi 120,177.240 KM. Osim isplate jednokratne novčane pomoći zaposlenima, naglasak u nedavno usvojenim izmjenama i dopunama proračuna stavljen je na saniranje sudskih izvršenja i presuda te je ova stavka uvećana za 3,312.000 KM, što je u skladu s izjavama ministra Kraljevića koji često ponavlja kako je upravo izmirenje sudskih ovrha visoko među prioritetima Vlade. Inače, Vlada ZHŽ-a proteklih je mjeseci za sudska izvršenja izdvojila 2,346.565,99 KM, a u posljednje tri i pol godine 6,691.739,64 KM. Riječ je o obvezama koje se odnose na tužbe proračunskih korisnika iz ranijih godina.

  Milanović u Čitluku: ”Mi smo jedno u dvije države”

Veća izdvajanja

Kako su naveli iz Ministarstva financija ZHŽ-a, plaćanje sudskih izvršenja vrši se temeljem redoslijeda zaprimanja pravomoćnih sudskih ovrha koje su teretile transakcijski račun županije. Nedavnim rebalansom proračuna uvećana je stavka za Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar u iznosu od 500.000 KM, županijsku Upravu za ceste, gdje je izdvojeno dodatnih 500.000 KM, kapitalni prijenosi nižim razinama vlasti, dakle gradovima i općinama, veći su za 950.000 KM. Uz navedeno, dodatnih 300.000 KM izdvojeno je za Razvojnu agenciju ove županije. – Zbog ogromnog broja zahtjeva i projekata koji nam dolaze iz mjesnih zajednica s prostora četiriju jedinica lokalne samouprave, bit će izdvojeno još 250.000 KM. I stavka koja se odnosi na vjerske zajednice veća je za 80.000 KM. I to bi bila bit ovih izmjena i dopuna proračuna – zaključio je ministar financija ZHŽ-a Toni Kraljević.

Post U ZHŽ ovog mjeseca po 1000 KM jednokratne naknade je prvi puta viđen na Grude Online.

www.grude-online.info

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Najnovije vijesti

Možda Vas zanima

Iz BiH želi otići 51,3% mladih, 12,1% ih je već poduzelo korake u tom smjeru

Za odlazak iz Bosne i Hercegovine zainteresirano je čak...

Preminuo fra Milan Lončar

U 79. godini života i 53. godini svećenstva u...

Usluge banke, leasinga i osiguranja na jednom mjestu

Pod sloganom „Da skratimo priču“ Sparkasse Bank, Sparkasse Leasing,...

FOTO | Neum i zaleđe 2012: Okovani snijegom i ledom, bez struje, signala i hrane

Snijeg koji je  zameo Bosnu i Hercegovinu u veljači...

Dnevni horoskop za 01.02.2023.

Ovan Ne prihvatajte obaveze za koje ste prilično sigurni da...

Preporučeno vamaISTAKNUTO
Možda bi vam se svidjelo