back to top

U Konjicu večeras promovisana knjiga “Podveležje 1991.-1996.“ autora Safeta Nožića

U prisustvu sugrađana, autor i promotori knjige govorili su o dešavanjima u Podveležju od 1991. do 1996. godine

Večeras je u organizaciji Centra za kulturu Narodni univerzitet Konjic, te uz podršku Grada Konjica, PD „Igman“ Konjic i JOB Branica Konjica, u Bosanskoj sobi NU  promovisana knjiga „Podveležje 1991-1996“ autora Safeta Nožića.

U Konjicu večeras promovisana knjiga “Podveležje 1991.-1996.“ autora Safeta Nožića

Knjiga „Podveležje 1991-1996“ govori o okolnostima organiziranja patriotskih snaga na podveleškom platou, presudnim ratnim bitkama, jedinicama ARBiH, te statističke podatke o šehidima, poginulim borcima, odlikovanjima ARBiH, kao i o civilnim žrtvama rata.

Autor knjige Safet Nožić u knjizi daje svoja kazivanja i sjećanja koja se konkretno odnose na MZ Podveležje i njegove stanovnike, kao i na pripadnike Odreda Teritorijalne odbrane Podveležje, kasnije ARBiH i MUP BiH. Njegova kazivanja zasnivaju se kako na temelju doživljenog, viđenog, tako i na ličnom kontaktu sa pojedincima, kao i pojedinačnim iskazima od znatnog broja živih svjedoka, pojedinaca i neposrednih učesnika u događajima.

Kako je autor poručio za radiokonjic.ba, namjera mu je bila objediniti svjedočenja svih boraca iz Podveležja kako ti događaji ne bi pali u zaborav.

„S obzirom da vodim neke dnevnike i svoje zabilješke, posebno sam sebi dao obavezu da napišem ovu knjigu za mikrolokacijski prostor Podveležja, za borce koje su poginuli sa prostora Podveležja, uz dužno poštovaje svim žrtvama. Mi u Podveležju imamo spomenik Turbe, ispisan imenima poginulih boraca ARBiH, počev od Konjica, Buturović Polja i dalje“ izjavio je autor knjige Safet Nožić.

Događaje od početka 1991. godine autor je pokušao sistematizirati po strukturi, te je tako knjiga podjeljena na tri dijela.

„Pisao sam počev od dolaska rezervista, njihov boravak, njihovo zlostavljanje u Mostaru, zatim početak ratnih dejstava do kraja rata. Mostar je primjer za historijska istraživanja- kako su ljudi od ničega opstali, a nisu imali moralne, stručne ni materijalne podrške od tadašnjih predstavnika vlasti“ poručio je autor.

Osim autora koji je predstavio svoju knjigu, promotori su bili: prof.dr. Nurko Pobrić, prof.dr. Lavić Senadin, pukovnik Selim Isić-Svila i direktor privrednog društva „Igman“ Konjic i bivši komandant 443. brdske brigade Konjic Đahid Muratbegović.

u konjicu večeras promovisana knjiga "podveležje 1991.-1996.“ autora safeta nožića
U Konjicu večeras promovisana knjiga “Podveležje 1991.-1996.“ autora Safeta Nožića

radiokonjic.ba

jasmina@radiokonjic.ba

05.12.2023.

radiokonjic.ba

eKatalozi

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO