U Drugoj osnovnoj školi Konjic održana radionica „Želim da sačuvam moje mentalno zdravlje“

Dan je mentalnog zdravlja, tim povodom u Drugoj osnovnoj školi održana je radionica za djecu „Želim da sačuvam moje mentalno zdravlje“.Cilj radionice je promocija brige o mentalnom zdravlju kod djece, kako bi se pravovremeno uočili i riješili problemi.

Dr. Zehra Halilovic Begić, spec. neuropsihijatrije učenicima devetih razreda održala je predavanje o važnosti očuvanja mentalno zdravlja kod djece, a nakon toga djeca su imala priliku učestvovati u diskusiji.

„Učenici devetih razreda izvrsno su pokazali da su stekli jedan obrazovni temelj i da znaju da govore o sebi. Prijatno sam iznenađena djecom i konekcijom koju smo uspostavili, to mi daje nadu da ovo društvo ima budućnost, jer sve počiva na mladima“ – kazala je Halilović-Begić.

Povodom obilježavanja 10. oktobra Dana mentalnog zdravlja, najvažnije je posvetiti se djeci do 14. godine s obzirom da prema posljednjim podacima, najviše djece sa narušenim mentalnim zdravljem je u dobi školaraca.

„Svjetski je trend poslije covida i svih nedaća porasta mentalnih oboljenja. Svjetska zdravstvena organizacija je utvrdila da su djeca najranjivija, te da je mentalno oboljenje i duševne bolesti sve brojnije. Potrebno je govoriti o potrebi čuvanja i njegovanja mentalnog zdravlja posebno kod mladih ljudi. Potrebno je mlade osobe edukovati kako prepoznati kod sebe i kod drugih probleme, kako se boriti sa njima, te kako pomoći sebi i drugima kako bi postali zdravije društvo“ – navela je Halilović-Begić.

U Drugoj osnovnoj školi Konjic održana radionica „Želim da sačuvam moje mentalno zdravlje“

Nužno je govoriti o važnosti mentalnog zdravlja podjednako kao i o važnosti fizičkog. Također važno je nastojanje destigmatizacije odlaska stručnim licima u centre za mentalno zdravlje.

„Postoji ogromna stigma i strašne predrasude o osobama koje su oboljele od bolesti mentalnog zdravlja. U našem društvu je postalo normalno bolestan od svih organskih bolesti, ali ne i od duševnih. Onda se sakrivanjem između četiri zida najveća šteta čini mladim osobama koje imaju problema. Oni se sakrivaju, odlaze u druge gradove i kriju svoje probleme. To je vrsta bolesti koja se može desiti svima i potrebno je učiniti sve korake kako bi se problem riješio“ – navela je Halilović-Begić.

Svjetski dan mentalnog zdravlja obilježava se 10. oktobra svake godine, a pokrenula ga je 1992. godine Svjetska federacija za mentalno zdravlje u saradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom. Cilj je potaknuti na ulaganje u sistem podrške mentalnom zdravlju i naglasiti važnost koju ima promocija mentalnog zdravlja. Ovogodišnja tema skreće pažnju na usmjeravanje na preventivne intervencije, zato je slogan ovogodišnjeg Svjetskog dana mentalnog zdravlja „Učinimo mentalno zdravlje i dobrobit za sve globalnim prioritetom“.

radiokonjic.ba

10.10.2023.

radiokonjic.ba

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO