U Čitluku održan Književni memorijal “Krešimir Šego”

U čitlučkom Hotelu Brotnjo danas je održan Književni memorijal “Krešimir Šego”. Na memorijalu je sudjelovalo petnaestak pjesnika i pjesnikinja, kao i Šegine unuke, a svi sudionici memorijala odabranim su stihovima odali počast ili podsjetili na znamenitog Krešimira Šegu.

Izabranim pjesmama iz bogatih pjesničkih opusa, na Memorijalu su se predstavili: Ana Šego, fra Miljenko Stojić, Hrvoje Barbir Barba, Ivan Baković, Ivan Sivrić, Marina Kljajo Radić, Milena Jukić Bandić, Miljenka Koštro, Miro Naletilić, Miro Petrović, Misijana Brkić Milinković, Radica Leko, Srećko Marijanović i Stanko Krnjić. Krešimirove unuke na memorijalu su izvele odabrane djedove stihove te glazbeno obogatile svečanost.

Inače, na svečanosti koju su organizirali Udruga ‘Cvit’ Međugorje, Udruga ‘Zdravo društvo’ Mostar i Ogranak Matice hrvatske Mostar, istaknuta je Krešimirova dobrota, a sudionici memorijala, koji su imali čast surađivati sa Šegom, bilo kao književnici ili novinari, s okupljenima su podijelili zanimljive anegdote te se prisjetili ljudskih i profesionalnih osobina koje su krasile Krešimira Šegu.

Krešimir Šego rođen je u Međugorju, gdje je i preminuo u 65. godini života. Diplomirao je sociologiju na Fakultetu političkih znanosti u Sarajevu. Radio je kao novinar u Sarajevu te kao profesor u gimnaziji u Čitluku, uz što je djelovao i kao istaknuti umjetnik.

Bio je glavni i odgovorni urednik književnog časopisa Most, potom časopisa Glasnik mira – Međugorje. Pokrenuo je i uređivao dva časopisa za djecu: Školarac i Cvitak – čiji je bio glavni urednik sve do smrt. Bio je član Društva hrvatskih književnika i Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne te njegovim utemeljiteljem.

  Sloga slavila u Čitluku

Objavio knjige: Žeđ pojilišta, Stojna kuća, Vrijeme letjelica, Hrvatska Tišina, Svijeća pod križem, Zavjetni kovčeg (zbirke pjesama); Rubovi i Rubovi II (knjige eseja, kritika i razgovora); Latice, Malene priče (knjige za djecu) i Anđeli moji (zbirka slikovnica, s Miljenkom Stojićem) te Vrijeme milosti, Gospina šaputanja i Fra Slavko (knjige međugorske tematike).

Izabrane pjesme objavljene su mu na njemačkome i poljskome jeziku, a Vrijeme milosti na engleskome, francuskome, poljskome, talijanskome, češkome, flamanskome i njemačkome.

The post U Čitluku održan Književni memorijal “Krešimir Šego” appeared first on Općina Čitluk.

citluk.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Najnovije vijesti

Možda Vas zanima

LOJO: Nema predaje dok imamo šanse

Ženska Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine pred sobom ima...

Dnevni horoskop za 08.02.2023.

Ovan Stalo vam je da budete u toku glavnih događaja,...

Za tri mjeseca u BiH stupa na snagu Zakon o zabrani pušenja u javnim prostorima

Karta objavljena na web-stranici World Population Review prikazuje koje...

FOTO| Web sekcija Srednje škole Neum u posjeti NSoftu

Dana , 7 veljače 2023. godine učenici Srednje škole...

HDZ 1990 Livno: Gradska toplana mora nastaviti s radom!

Klub vijećnika HDZ 1990 najoštrije osuđuje najave prekida isporuke...

Preporučeno vamaISTAKNUTO
Možda bi vam se svidjelo