U Broćancu se grane savijaju od uroda maslina i šipaka

Da nije nakon nekoliko tisuća godina na jugu Hercegovine oživjelo maslinarstvo, za naselje Broćanac u neumskoj općini jedva bi se znalo. Međutim, kada su se masline počele saditi od gore Žabe u neumskom zaleđu, pa, kažu, čak i do Konjica, otkrilo se kako postoji naselje u kojem se masline uzgajaju oduvijek, piše Večernji list.

Dobre vijesti

Sadržaj članka (otvori)

Uoči početka kampanje berbe maslina u Hercegovini, koja obično počinje od 10. do 15. listopada, posjetili smo Broćanac, odakle stižu vijesti o dobrom urodu maslina. To je malo neobično u odnosu na ono što se vidi uz prometnice u zapadnoj Hercegovini, pa i dolini Neretve. Maslinari s tih područja ističu kako će urod biti značajno manji nego prošle godine.

Što se kaže, na licu mjesta uvjerili smo se da u Broćancu nije tako, što nam je ljetos potvrdio i Josip Matić Lolo, predsjednik Hercegovačke udruge uljara i maslinara (HUUM), ustvrdivši da se “u Broćancu grane povijaju”. – Bilo je i boljih godina, ali osobno ne bih volio da su moje masline bolje rodile. Evo i zašto, kad masline obilno rode jedne godine, kao što je bilo 2008., sljedeće dvije godine će podbaciti”.

Foto: D. Musa

U društvu s mještaninom Martinom Matićem, Ivom Matićem, Čapljincem rođenim u Broćancu, Mirom Obradovićem, šumarom za područje juga Hercegovine, te Stanislavom Vukorepom, istraživačem i publicistom iz Čapljine, obišli smo dio maslinika i sami se uvjerili da će u Broćancu berba maslina biti dobra. Rodile su i stare i mlade masline. Posebice su nam zanimljive te stare masline, u Broćancu obično kažu kako su starije od stotinu godina, međutim, naš je dojam, po izgledu debala i kore, da bi one mogle “pamtiti” i nekoliko stoljeća. U svakom slučaju, bilo bi dobro utvrditi koliko su stare masline na području Broćanca i susjednih Praovice i Prapratnice, gdje postoje stare masline.

Obišli smo i maslinike u kojima, kako rekoše suputnici, masline svake godine dobro rode. Nismo tome svjedočili, ali smo uočili da su vlasnici tih maslinika već pripremili stajsko gnojivo za prehranu nakon berbe maslina. Posebna je stara uljara, inače u vlasništvu obitelji Josipa Matića Lole. Domaćine nismo zatekli, ali smo zahvaljujući otvorenim vratima razgledali staru uljaru s ogromnim kamenom za tješćenje – cijeđenje maslina koji je vukao konj, a ponekad okretali i za toj posao raspoloženi mladići.

Uz masline, uvjerili smo se da je sve mediteransko voće u Broćancu rodilo. Što više, šipci i žižule. Takvu dekoraciju od šipaka pred kućama u Broćancu nigdje nismo vidjeli. Što se pak žižule, podsjeća na datulju, tiče, kažu da je podrijetlom iz istočne Azije, pa je zovu i kineskom crvenom datuljom. Još uvijek nezrele plodove smo probali, ukusni su, a najviše podsjećaju na jabuke. Uz navedene, Broćanac još obiluje bademima i smokvama, u polju ima i vinograda…

Opožarena stabla

Kad je o maslinama riječ, treba podsjetiti da su u velikom požaru koncem prošlog ljeta maslinari pretrpjeli velike štete. Procjene su da je tada opožareno oko 4000 stabala. Maslinari, koji uglavnom žive u Neumu, a u rodnom Broćancu uzgajaju masline, većim su dijelom obnovili stradale maslinike ili su tamo gdje pomlađivanje nije moguće posadili nove.

Autor: D. Musa

Objava U Broćancu se grane savijaju od uroda maslina i šipaka pojavila se prvi puta na Neum.online.

neum.online

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO