U Austriji se urušio planinski vrh: Više od 100.000 kubika stijene palo je u dolinu

U austrijskoj pokrajini Tirol srušio se velik dio planinskoga vrha, pri čemu je došlo do ogromnoga odrona.

Više od 100.000 kubika stijene palo je u dolinu i izazvalo klizišta. Na svu sreću, nitko pritom nije bio ozlijeđen.

Stijene su se počele urušavati u nedjelju s Fluchthorna, planine visoke gotovo 3.400 metara koja se nalazi u Alpama, na granici između Švicarske i Austrije.

Geolozi tvrde da je do toga došlo zbog otapanja permafrosta (stalno zamrznutog tla).

“Ovo je relativno velik incident, govorimo o najmanje 100.000 kubičnih metara urušene stijene“, rekao je Thomas Figl, državni geolog.

Stručnjaci su ovaj kolaps pripisali otapanju permafrosta. Područje tla i stijena koje je dugotrajno smrznuto najčešće se povezuje s arktičkim regijama, no njega ima i visoko u europskim Alpama, piše CNN.

“Možemo biti relativno sigurni u uzrok ovog incidenta: permafrost. Led je ljepilo planina, a otapa se zbog klimatskih promjena. To onda uzrokuje posljedice koje vidimo ovdje”, rekao je Figl.

Kako klimatske promjene uzrokovane ljudskim djelovanjem povisuju globalne temperature, dolazi do otapanja permafrosta i gubitka ledenog pokrova te se čini da će odroni kamenja u ovoj regiji postati sve češći.

Izvor: Radosarajevo.ba

Objava U Austriji se urušio planinski vrh: Više od 100.000 kubika stijene palo je u dolinu pojavila se prvi puta na Tomislav City.

tomislavcity.com

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO