Tek sad će krenuti iseljavanje: Njemačka olakšava useljavanje radnika iz zemalja van EU

Njemačka agencija za rad objavila je ovog ljeta kako bilježi nedostatak radne snage u 148 profesija, a još 122 zanimanja su pod posebnom prismotrom.

Njemačka traži obučene radnike, a tržište rada se sve više oslanja na strance.

Unatoč pandemiji, njemačke su vlasti prošle godine priznale veći broj diploma nego prije. BiH i Srbija su na vrhu te liste. Prošle godine Njemačka je potpuno ili djelomično priznala oko 44.800 stranih diploma, kažu podaci njemačkog zavoda za statistiku.

To je pet posto više nego u 2019., unatoč pandemiji koja se 2020. obrušila na njemačko gospodarstvo.

Većina kvalificiranih stranih radnika došla je iz europskih zemalja izvan Europske unije. Globalnu listu od oko 150 država predvodi Bosna i Hercegovina, a prati je Srbija, piše Večernji list.

Naime, njemačke vlasti priznale su 3600 zahtijeva za nostrifikaciju iz BiH i 3400 iz Srbije. Na trećem mjestu je Sirija s 3100 priznatih zahtjeva. Nedostatak radnika Kako bi nadomjestila nedostatak radne snage, njemačka vlada odobrila je plan za najveće promjene u Zakonu o migraciji radnika u posljednjih nekoliko desetljeća.

Vlada je odobrila planove za reviziju Zakona o migraciji radnika s formalnim prijedlogom koji bi trebao biti predstavljen 2023. godine. Možda najveća promjena uključena u planove reformi je ona koja omogućava radnicima koji nisu iz EU doći u Njemačku na dulje vrijeme, od vjerojatno godinu dana, na takozvanoj Chancenkarte (karti mogućnosti), koja bi im omogućila tražiti posao.

  FOTO | Bili smo na Adventu u Prćavcima – odlična zabava i druženje uz humanitarni karakter

Prema novim propisima, građani koji nisu iz EU, a koji se žele preseliti u Njemačku dugoročno, ne bi morali dokazivati da im je ponuđen ugovor o radu ili sponzorstvo. To znači da tamo gdje biste prije morali podnijeti zahtjev za boravišnu dozvolu, sada možete umjesto toga tražiti Chancenkarte.

Radnicima bi bilo dopušteno raditi probno na razdoblje do dva tjedna tijekom jednogodišnjeg traženja posla u Njemačkoj. Također bi onima koji se žele preseliti zbog posla to bilo dopušteno ako bi u Njemačkoj radili na pola radnog vremena u trajanju od najmanje 20 sati tjedno.

Shema bi se zasnivala na bodovnom sustavu u kanadskom stilu koji bi razmatrao sposobnosti u pet oblasti: kvalifikacije, poznavanje njemačkog jezika, radno iskustvo, veze s ljudima u Njemačkoj i godine života.

Ministar rada Hubertus Heil rekao je da će kandidati biti uzeti u obzir ako ispunjavaju tri ili više kriterija. Ostaje nejasno koje konkretne okolnosti bi kvalificirale kandidate za svaku kategoriju, na primjer, koja razina znanja njemačkog jezika bi bila potrebna.

Heil je, međutim, rekao kako je moguće da će kandidati koji još nisu naučili njemački biti uzeti u obzir.

Reforma također nastoji pojednostaviti proces kojim se radnicima koji dolaze iz zemalja izvan EU-a službeno priznaju kvalifikacije u Njemačkoj. Trenutačno nisu sve međunarodne kvalifikacije priznate i, ako jesu, proces njihova certificiranja može potrajati dugo.
Iseljavanje iz BIH

  Sutra će se na Broćanskom trgu vršiti preventivni stomatološki pregledi

Vijest je ovo koja će zasigurno obradovati veliki broj bh. građana koji se pod svaku cijenu žele dokopati ove “obećane zemlje”.

Čak i s radnim ugovorom u džepu, i dalje je teško dobiti termin za vađenje vize u njemačkom Veleposlanstvu. Svjetska banka upozorava kako je BiH zbog slabih izgleda za napredak izložena jednoj od najvećih stopa iseljavanja na zapadnom Balkanu.

Unatoč rastu stvarnog dohotka od oko 3 posto godišnje od 2015. godine, BDP po glavi stanovnika ostao je na jednoj trećini prosjeka EU 27, navedeno je u priopćenju Svjetske banke.

Dodatni problem toj zemlji mogla bi predstavljati nepovoljna kretanja na tržištu rada diljem Europske unije, čime bi se mogao ograničiti priljev doznaka koje sada dosežu čak 8 posto BDP-a. Jedna od procjena Ujedinjenih naroda je da će, ako se nastavi iseljavanje, za 50 godina BiH imati svega milijun i 600 tisuća stanovnika.

Više od polovine mladih iz BiH želi otići, a BiH se već neslavno nalazi u samom vrhu kada je riječ o iseljavanju. Prošlogodišnje istraživanje Instituta za razvoj mladih Kult pokazalo je da je 51 posto mladih tad željelo napustiti BiH.

Nezgodniji podatak je kako je više od 40 posto mladih željelo trajno napustiti BiH.

Objava Tek sad će krenuti iseljavanje: Njemačka olakšava useljavanje radnika iz zemalja van EU pojavila se prvi puta na Čapljinski portal.

  INDIJSKI HOROSKOP OTKRIO KO ĆE SE OBOGATITI U 2023. GODINI Oni će pokazati šta znači „pun kao brod“

caportal.net

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Najnovije vijesti

Možda Vas zanima

Raspodjela sredstava iz EU: Evo tko će dobiti po 600 KM

Tijekom prva dva mjeseca ove godine trebali bi biti...

Široki na 14-0 skoru

Košarkaši Širokog su na Pecari još jednom potvrdili svoju...

Lojo: I dalje imamo šanse da se plasiramo na EP

Ženska Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine okuplja se u...

FOTO: Održan peti memorijalni turnir Željko Mikulić & Zoran Tica

U nedjelju je u Grudama održan peti memorijalni međunarodni...

Preporučeno vamaISTAKNUTO
Možda bi vam se svidjelo