Taekwondo savez BiH pokreće projekat izgradnje modernih centara, od vlasti traže pomoć i podršku

Taekwondo u Bosni i Hercegovini već duži niz godina doživljava veliku ekspanziju. Olimpijac koji je bio najbliži osvajanju prve medalje u historiji države, Nedžad Husić, svojim rezultatima popularnost ovog sporta podigao je na novu razinu. Taekwondo savez pokrenuo je projekat izgradnje nekoliko nacionalnih Taekwondo centara, od kojeg bi centralni bio u glavnom gradu, unutar Centra Safet Zajko.

U okviru projekta “Razvoja državne sportske strukture”, izgradit će se taekwondo centar u Sarajevu, a Općina Novi Grad je za ovu namjenu ustupila objekat u “Centru Safet Zajko”. Začetnik ideje je član predsjedništva saveza, Samir Šarić. Smatra da nije bilo realno tražiti izgradnju infrastrukture koja bi koštala desetine miliona eura, te je odlučeno da se radi na adaptaciji već postojećeg objekta.

“Ono što sam ja pokušao da napravim, a to je da na minimalne nivoe smanjim investicije. Napravio sam strategiju razvoja na naredna četiri olimpijska ciklusa na koja bismo mi pokušali da osvojimo olimpijsku medalju za Bosnu i Hercegovinu. Onda smo došli na ideju da radimo adaptaciju postojećih objekata, na tri lokacije u Bosni i Hercegovini”, kazao je Samir Šarić, član predsjedništva Taekwondo saveza BiH.

Izgradnja jednog ovakvog centra igrala bi veliku ulogu u razvoju mladih sportista. Jedan od njih je zasigurno Nedžad Husić. Nedžad ističe da je ovaj sport u nekoliko prethodnih godina doživio procvat, te da bi pomenuti projekat stigao kao nagrada za naporan rad.

  Sa Vlašića u Tartu po natjecateljsku formu

“Ja, koji treniram nekih 15 godina znam da je ogromna razlika. Kada sam išao na takmičenja, bio sam sam. Sad imate jednu reprezentaciju gdje je svaka kategorija popunjena na Svjetskom prvenstvu. Sjećam se da smo prošlo prvenstvo, moj drug i ja sami išli na takmičenje”, kazao je Husić.

Taekwondo centar


Taekwondo savez BiH

Taekwondo savez je kroz organizacije velikih prvenstava tokom prethodnih godina zaradio određena sredstva koja ulaže u nove ideje. Ovoga puta su odlučili 150 hiljada KM uložiti u projekat. Ipak, smatraju da je potrebna podrška raznih nivoa vlasti. Konkretan primjer ignorisanja dočekao ih je prilikom brojnih upita koji su stigli na adresu Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

“Kako je mogla Vlada FBiH izdvojiti 8 miliona za bazen u Mostaru, a ne može za Nedžada Husića koji je najbolji sportista u Bosni i Hercegovini. On je napravio vrhunske rezultate za državu, a ne možemo dobiti 200 ili 300 hiljada KM da napravimo trening centre. Stvara se priča: “ko radi on će se snaći, ko ne radi njemu dajte”. To je uvijek tako bilo, međutim mi ne želimo da tako ostane te ćemo nastaviti vršiti medijski pritisak”, kazao je Šarić.

Dok se čeka odgovor vlasti, sportiste očekuju nova velika takmičenja.

“Sljedeće ozbiljno takmičenje je Grand Prix u Parizu, zatim u Manchesteru i finalni u Kini, nakon toga Svjetsko prvenstvo krajem godine. Tu je ozbiljna konkurencija i ozbiljno se pripremam”, istakao je Nedžad Husić.

  Raspored igranja utakmica RK Izviđač CO i ŽRK Izviđač CO u jesenjem dijelu natjecanja Premijer lige BiH

Adaptacija lokacije predviđene za izgradnju centra trebala bi uskoro započeti. Do tada, iz saveza su još jednom uputili apel i poziv premijeru Novaliću da obave razgovore kako bi se sam projekat značajno ubrzao.


image

Taekwondo Centar


Taekwondo savez BiH

sport1.oslobodjenje.ba

javno.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Najnovije vijesti

Možda Vas zanima

Izložba skulptura “Hommage fra Didaku Buntiću” 8. prosinca u Gradnićima

U četvrtak, 8. prosinca 2022. godine, s početkom u...

DNEVNI HOROSKOP ZA 7. DECEMBAR Pred Rakovima novi životni okršaji, za Vage uspješan poslovni dan

OVAN Posao Osjećate snažnu potrebu da dominirate na poslu i u...

SSS BiH: Sindikalna potrošačka korpa za novembar 2022. godine 2.986,85 KM

Sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata Bosne...

Preporučeno vamaISTAKNUTO
Možda bi vam se svidjelo