Svakodnevna inkluzija u osjetilnom parku Kantarevac

Grad Mostar je početkom 2023. godine  u okviru  EU Projekta „INCLUSIVE  PLAY“ u dijelu sportskog centra Kantarevac uspostavio osjetilni park „Kantarevac“.

Park je postao mjesto koje promovira integraciju i inkluziju mladih kroz sportske i edukacijski programe, jer je sportski centar Kantarevac ujedno i sjedište  Sportske akademije “Mali most”.

Namjena osjetilnog parka „Kantarevac“ je poboljšanje kvalitete života djece i mladih s teškoćama u razvoju na području Grada Mostara i šire te poboljšanje standarda pružanja socijalnih usluga.

Osjetilnim parkom „Kantarevac“ stvorilo se okruženje kojim  se potiče raznolika paleta osjetilnih podražaja u svrhu rehabilitacije, ali i rekreacije. To je novi koncept igrališta u kojemu djeca i mladi u zaokruženoj sredini postižu cjelovito i socijalno učenje.

Osjetilna podloga, igračke i ostala oprema namijenjeni su osobama sa i bez teškoća u razvoju  s ciljem osiguravanja inkluzije djece s teškoćama u lokalnu zajednicu, te dodatnog podizanja kvalitete života, sadržaja i usluga za najranjivije skupine našeg društva.

Izgradnjom osjetilnog parka „Kantarevac“ osigurava se inkluzija na način da se osobe s teškoćama ne izdvajaju, već se smještaju u sami centar sportske infrastrukture. Ovim se stvara sigurno i poticajno okruženje za život osoba s teškoćama i njihovo izražavanje.

U okviru projekta i u osjetilnom parku će u vremenskom periodu do 30. 11. 2023. biti održane  likovne i hortikulturne radionice sa stručnjacima iz navedenih oblasti gdje će se u radu stručnjaka i djece izraditi prijedlog suvenira Grada Mostara i urediti male ogledne hortikulturne površine.

Osjetilni park ima veliku posjećenost od službenog otvaranja i svakodnevno je okupljalište djece svih uzrasta. U jutarnjim terminima su korisnici djeca iz Osnovne škole za djecu sa posebnim potrebama, kojima je park središte igre, inkluzije i zadovoljstva.

Park se koristi i od strane raznih Udruženja koje aktivno rade sa djecom, tako da postaje mjesto okupljanja i sportskih igara, a u anketama koje su sprovedene iskazano je veliko zadovoljstvo i od strane roditelje i svih posjetitelja „Kantarevca“.

Svakako, ovo je ujedno i poziv za roditelje i djecu, dođite, družite se i promičite inkluziju kod djece, jer inkluzivno društvo treba da bude vrijednost suvremenog doba.

eKatalozi

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO