Sv. Mihael svečano proslavljen u zaleđu Neuma

Danas, 29. rujna Crkva slavi blagdan Sv. Mihaela, Gabrijela i Rafaela, trojice arkanđela čije je štovanje u narodu vrlo rašireno. Sveti Mihael se tako slavi kao nebeski vojskovođa koji se bori protiv Sotone i demona, sv. Gabrijel kao navjestitelj Božje riječi, a sv. Rafael kao izlječitelj i pomagač.

Sveti Mihovil ili Mihael zaštitnik je Trebinjsko-mrkanske biskupije.

Sv. Mihovil- Dobrovo, općina Neum

Svaki od trojice arkanđela ima svoje važno mjesto u Svetom pismu, a također i njihova imena imaju popratno duboko značenje. Tako Mihael znači “Tko je kao Bog?”, Gabrijel “Božji čovjek” ili “Božja snaga”, a Rafael “Bog liječi”. Kako to redovito pronalazimo u Svetom pismu, i ovdje su imena usko povezana s načinom djelovanja tih vrhovnih anđela koji imaju posebne zadatke.

Sveti se Mihael u ikonografiji najčešće prikazuje kao ratnik s oklopom i ognjenim mačem ili kopljem u žaru borbe, kako uništava Sotonu prikazanog u obliku zmaja, ili se rjeđe prikazuje kako drži vagu, što simbolizira njegovu ulogu onoga koji vodi duše u nebo i “važe” ih na posljednjem sudu. Narod ga priziva kao posebnog zaštitnika protiv sotonskih zamki i opsjednuća, kao i zaštitnika i branitelja vjere i Crkve.

Sveti Mihael se štuje kao zaštitnik policije i snaga sigurnosti, policajaca općenito, vojnika, pomoraca, bolesnika, radiologa, hitne pomoći, padobranaca, trgovaca itd., a u narodu su poznate mnoge pobožnosti i molitve upućene njemu.

Sveti Mihovil proslavljen je danas svečanom svetom misom u selu Dobrovo u općini Neum.

sv. mihael svečano proslavljen u zaleđu neuma

Osim Dobrova, Sv. Mihael štuje se u selima Prapratnica i Dubravica, također u zaleđu Neuma.

Svima koji nose imena ovih arkanđela želimo sretan imendan.

Objava Sv. Mihael svečano proslavljen u zaleđu Neuma pojavila se prvi puta na Neum.online.

neum.online

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO