back to top

Sutra ceremonija proslave pobjede u borbi za spas rijeke Neretvice

Program proslave pobjede u borbi za spas rijeke Neretvice počinje u 12 sati

Krajem maja tekuće godine Udruženje građana “Neretvica-Pusti me da tečem” dobilo je potvrdu Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH da je raskinut ugovor o koncesiji za izgradnju malih hidroelektrana na slivu rijeke Neretvice, čime su prestale sve aktivnosti ovoj preduzeća na realizaciji spomenutog projekta.

Imajući u vidu da to za narod doline Neretvice znači pobjeda, odlučili su napraviti svečanu ceremoniju proslave pobjede u borbi za spas rijeke Neretvice, poručio je pred Udruženja građana “Neretvica-Pusti me da tečem” Ibrahum Turak. Ceremenija će se odžati sutra kada će biti upriličeno otvorenje Muzeja Bitke na Neretvici i obnovljenog Rizvinog mlina, nakon čega će uslijediti ceremonija proslave.

“Predvidjeli smo da u 12 sati otvorimo Muzej bitke za Neretvicu koji se nalazi u sklopu obnovljenog Rizvinog mlina kojeg ćemo također toga dana da otvorimo. Prije desetak dana smo izvršili probni rad na mlinu i na naše zadovoljstvo mlin je samljeo određenu količinu kukuruza, što znači da imamo spremnu situaciju na mlinu. Kada je u pitanju Muzej bitke za Neretvicu, to je minijaturna prostorija u kojoj se nalaze hronološki poredani dokumeneti i fotografije svih naših aktivnosti, odnosno naša borba za spas Neretvice posljednje tri godine” izjavio je za radiokonjic.ba Ibrahim Turak predsjednik Udruženja “Neretvica-Pusti me da tečem”.

Ibrahim Turak predsjednik Udruženja građana “Neretvica-Pusti me da tečem”

Nakon otvaranja Muzeja i Rizvinog mlina, u 14 sati će uslijedit ceremonija proslave na lokalitetu kupališta Lukšijski most.

Aktivisti Udruženja u posljenjih mjesec dana su imali nekoliko akcija čišćenja i uređenja pomenutog kupališta, a tu lokaciju su odabrali za mjesto ceremonije zbog jednostavnog pristupa Neretvici koja je simbol borbe i pobjede.

U toku ceremonije proslave, uručit će se zahvalinice svima onima koji su na bilo koji način učestvovali u spašanju Neretvice od izgrade mini hidroelektrana, a za zvanice će biti obezbjeđen i ručak.

Iz Udruženja su pozvali Konjičane da dođu u nedjelju kako bi zajedno sa njiima proslavili ovu pobjedu.

radiokonjic.ba

11.08.2023.

radiokonjic.ba

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO